Linkovi

Nezavisni amerièki predsednièki kandidat Ralf Nejder dobio podršku Reformske stranke - 2004-05-16


Neder je dobio podršku Reformske stranke koja æe dozvoliti da njegovo ime bude stavljeno na glasaèki spisak na novembarskim predsednièkim izborima u sedam saveznih država. Neder nudi svoju kandidaturu kao alternativu predsedniku Bušu i kandidatu Demokratske stranke, senatoru Džonu Keriju.

“Naša moralna dužnost je da zauzmemo stav i spasimo našu ugroženu demokratiju, bezbednost i slobode u ovoj zemlji.”

Kampanja Ralfa Nejdera nastoji da do novembra obezbedi da se njegova predsednièka kandidatura istakne u svih 50 saveznih država. Mnoge države zahtevaju desetine hiljada potpisa pre nego što se ime nezavisnog kandidata stavi na biraèki spisak. Podrška Reformske stranke omoguæava Nejderu da mimoidje te propise u sedam država, ukljuèujuæi Floridu i Mièigen, dve države od presudne važnosti na predstojeæim predednièkim izborima. Na predsednièkim izborima 2000., Nejder je dobio preko 97.000 glasova u Floridi, gde je razlika sa kojom je Buš pobedio Gora bila je samo 537 glasova. Politikolog na univerzitetu Meriland, Ron Valters, smatra da bi Nejderova kampanja mogla da bude predmet zabrinutosti Kerijeve kampanje jer bi oni biraèi koji traže antiratnog kandidata mogli da se okrenu Nejderu, što bi moglo da imanji broj glasova koji bi, inaèe, bili dati demokrati Džonu Keriju.

“ Dok se Keri približava politièkom centru u ovoj izbornoj kampanji, on daje prostor levici. Pošto imate veliki broj ljudi koji smatraju da Kerijeva pozicija o ratu nije dovoljno odluèna, Nejder je bi mogao da postane opasan po Kerija na ovim izborima. “

Neder insistira da æe dobiti podršku i od Bušovih pristalica, mada se Kerijeva kampanja ne slaže sa tom procenom, dok je nekoliko istaknutih Demokrata apelovala na Nejdera da odustane od predsednièke kampanje. Politièki struènjak u institutu “Amerikan enterprajs,” Norman Ornstajn, smatra da bi se šanse Nedera mogle poveæati, ako se situacija u Iraku pogorša.

“Jedna od dilema za Kerija jeste da bi pogoršanjem ratne situacije, antiratni pokret mogao da postane daleko znaèajniji faktor, a gradjani koji smatraju da bi trebalo da glasaju za nekoga ko je protiv rata i za neposredno povlaèenje amerièkih snaga iz Iraka imaæe svog kandidata u Nejderu. ”

Veæina struènjaka predvidja da æe Nejder privuæi mali broj biraèa na novembarskim izborima. Medjutim, demokrate izražavaju zabrinutost da bi Nejder mogao da naudi Keriju i time doprinese tesnoj pobedi predsednika Buša u onim saveznim državama u kojima Keri i Buš uživaju relativno podjednake pozicije.

XS
SM
MD
LG