Linkovi

SAD zavele sankcije Siriji - 2004-05-16


SAD su zavele sankcije vladi Sirije, a one podrazumevaju zabrani izvoza u Siriju svih amerièkih proizvoda, osim hrane I lekova. Do te amerièke akcije dolazi nakon više-meseènih diplomatskih napora da se Sirija navede da prekine sa politikom pružanja podrške terorizmu, okupaciji Libana, kao I naporima da doðe u posed odužja za masovno uništenje. Sirija pruža politièku I materijalnu podršku teroristièkim organizacijama, poput Hamasa I Hezbole, koje za cilj imaju uništenje Izraela. Druge teroristièke grupe, ukljuèujuæi I Narodni front za osloboðenje Palestine – Opšta komanda I Narodni front za osloboðenje Palestine, takoše deluju iz Sirije. Takoðe, Sirija dozvoljava Iranu da koristi Damask kao tranzitnu zonu radi dopremanja oružja grupi Hezbola u Libanu. Sirijske trupe su ušle u Liban 1976-e I Sirija još uvek ima veliko vojno prisustvo u toj zemlji. Sirijske aktivnosti u Libanu u suprotnosti su sa sporazumom iz 1989, u kome se poziva na ponovno uspostavljanje libanskog suvereniteta. Uoèi koalicione invazije Iraka, na èijem èelu su bile SAD, Sirija je uputila vojne pošiljke režimu Sadama Huseina. Portparol amerièkog državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, ukazao je da Sirija nastavlja da potkopava stabilizaciju I obnovu Iraka.

“U nekima od tih oblasti videli smo pomake, ali smo sve vreme ukazivali da nije došlo do ozbiljnog niti obuhvatnog odgovora. Nikada nismo smatrali da se Sirija prilagodila novim realnostima. Kao posledica toga, mi smo sve vreme ukazivali da æe se pogoršati naši odnosi, tako da kada je Kongres predložio zakon o sankcijama, Predsednik je odluèio da treba da ga potpiše I primeni.”

Portparol državnog sekretarijata Bauèer ukazao je da se SAD još uvek nadaju da æe Sirija “prestati sa pružanjem podrške teroristièkim grupama, te da æe prihvatiti politiku koja æe od njeh napraviti stabilnu I usklaðenu èlanicu regiona.”

XS
SM
MD
LG