Linkovi

Vladimir Putin i Kondoliza Rajs razgovarali o Bliskom istoku i Iraku - 2004-05-15


Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa savetnikom Bele Kuæe za nacionalnu bezbednost, Kondolizom Rajs, u Moskvi radi razgovora o planovima za prenos vlasti u Iraku sledeæeg meseca.

Pres služba Kremlja saopštila je da je predsednik Putin razgovarao o Iraku, Bliskom istoku i bilateralnim odnosima na sastanku sa Kondolizom Rajs, koja mu je uruèila pismo amerièkog predsednika Buša. Drugi detalji sastanka u Kremlju nisu saopšteni iako su održani posle razgovora Kondolize Rajs sa ruskim ministrima za odbranu i bezbednost. U svakom sluèaju, zvaniènici sa obe strane izjavili su da je Irak bio glavna tema razgovora.

Bušova administracija želi da saèini novu rezoluciju Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi se odnosila na planiranu obnovu iraèke samostalnosti 30. juna. Rusija je bila jedan od vodeæih protivnika rata u Iraku, ali zvaniènici u Moskvi kažu da je sada spremna da podrži napore Vašingtona za dobijanje nove rezolucije. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Jurij Fedotov, izjavio je ranije da Rusija želi da vidi dvostepeni proces pre 30. juna. Kao prvo, on je naveo da bi izaslanik UN-a za Irak Lahdar Brahimi trebalo da saopšti sastav nove iraèke privremene vlade. Zatim, da bi rezolucija Saveta Bezbednosti UN trebalo da jasno definiše koja bi ovlašæenja trebalo da ima nova vlada. Najvažnije za Rusiju je da je obiènim Iraèanima potrebno da znaju da æe nova, prelazna vlada biti u stanju da zameni postojeæu,koju je postavila Amerika. Rusija je saopštila da se neæe protiviti slanju mirovnih trupa sa jasnim mandatom Ujedinjenih Nacija. Nakon svoje posete Moskvi, Kondoliza Rajs putuje u Nemaèku, još jednu zemlju koja se snažno protivila ratu u Iraku. Oèekuje se da æe se ona tokom te posete sastati i sa palestinskim premijerom Ahmedom Kureijom.

XS
SM
MD
LG