Linkovi

Nove èlanice EU osudile zlostavljanje zatvorenika - 2004-05-13


Madjarska je saopštila da æe nastvati svoju podršku Sjedinjenim Džavama u Iraku, uprkos zabrinutosti zbog nedavnih izveštaja o zlostavljanju iraèkih zatvorenika od strane amerièkih vojnika. Kako iz Budimpešte javlja dopisnika GA Stefan Bos - Madjarska, kao i Èeška, Poljska i Slovaèka obeæali su da æe zadržati svoje snage u Iraku jer dele zajednièki cilj sa amerièkom koalicijom u toj zemlji.

Predstavnik madjarskog ministarstva inostranih poslova, Tomas Tot, rekao je da æe njegova vlada zadržati svojih 300 vojnika u Iraku, uprkos pritisku opozicije da ih vrati kuæi. On je rekao da izveštaji o zlostavljanju iraèkih zatvorenika neæe uticati na odnose izmedju SAD i Madjarske.

“ Muèiti i jedno ljudsko žbiæe neprihvatljlivo je, a i zvuèi surovo. Medjutim, zbog torture nekih zatvorenika u Iraku, što je, ponavljam, neprihvatljivo, time se ne može i neæe promeniti stav madjarske vlade. Sasvim je jasno da se Madjarska pridružila medjunarodnoj koaliciji jer sa njom deli neke vrednosti i ciljeve, koji se nisu promenili”

Na juèerašnjem sastanku èetiri centralno-evropske zemlje, koje pripadaju takozvanoj Višegradskoj gurpi, Èeska, Madjarska, Poljska i Slovaèka, osudile su zlostavljanje zatvorenika. Medjutim, takoðe su izrazile svoju podršku amerièkoj politici za obnovu Iraka i saglasile se da ne istupe iz koalicije koju predvode Sjedinjene Države. Èetiri pomenute zemlje su se takodje saglasile da održe Višegradsku grupu, iako su postalne punopravne èlanice Evropske unije. Èetiri zemlje osnovale su Višegradsku grupu 1991. godine kao forum za regionalnu ekonomsku, politièku i kulturnu saradnju. Premijeri èetiri zemlje su takoðe izdali zajednièko saopštenje u kojem se zalažu da Višegradska grupa pomaže promociju Centralno evropskih inicijativa u Evropskoj uniji. Lideri ove grupe su se takodje saglasili da podrže širenje Evropske unije prema istoku i ukljuèe zemlje kao što su Ukrajina i balkanske zemlje.

XS
SM
MD
LG