Linkovi

Ramsfeld iznenada posjetio Irak - 2004-05-13


Sekretar Ramsfeld je priznao da je potrešen i zaprepašten skandaloznim maltretiranjem Iraèkih zatvorenika i u obraæanju vojnicima u zatvoru Abu Graib ponovio je da æe odgovorni za zlostavljanja biti kažnjeni. Sekretar za odbranu je takoðe obeæao da se preduzimaju sve potrebne mjere da se takvo ponašanje amerièkih vojnika ne ponovi.

«Svi umiješani, bilo ko da su, biæe izvedeni pred lice pravde i mi smo èitav dan imali razgovore i na licu mjesta se uvjerili da se preduzimaju mjere kako se takva zlostavljanja ljudi više nikada ne ponovi.»

Nekoliko vojnika je zbog uèešæa u zlostavljanjima zatvorenika u Iraku veæ optuženo pred vojnim sudom, a optužbe ukljuèuju i seksualno ponižavanje. Neki od vojnika su veæ najstrože ukoreni. Meðutim, u Vašingtonu, predstavnici Kongresa i dalje glasno traže da Ramsfeld, zbog tog skandala, podnese ostavku. Sekretar za odbranu meðutim, okuražen snažnom podrškom predsjednika Buša, najavio je danas da nema namjeru da napusti položaj.

«Ja sam otporan. To je èinjenica.»

Ostavku Donalda Ramsfelda je, osim predstavnika Kongresa, zatražio i jedan broj uglednih amerièkih listova. Ramsfeld je vojnicima u Iraku danas rekao da je prestao da èita novine, a vojnici su to pozdravili skandiranjem i aplauzom.

General Rièard Majers, koji je u iznenadnu posjetu Iraku, došao u pratnji Donalda Ramsfelda dodao je da je za njega i sekretara odbrane, odlazak iz Vašingtona donio veliko olakšanje.

« Zaista smo sreæni što smo ovdje. Mislim, zaista, zaista smo vrlo sreæni što smo ovdje i u to to više neæu da ulazim.»

Dvojica èelnika amerièkog vojnog vrha doputovali su u Irakistim avionom iako obièno, iz bezbjednosnih razloga, putuju odvojeno. Takoðe iz bezbjednosnih razloga, nisu objavljeni zvanièni podaci o Ramsfeldovoj posjeti Iraku.

XS
SM
MD
LG