Linkovi

Pentagon upuæuje još 37.000 vojnika u Irak - 2004-05-13


Rezervu i Nacionalnu gardu ne èine profesionalni vojnici, ali ih je èak 40 odsto mobilisano poslije 11. septembra 2001. Rijeè je o najveæoj mobilizaciji od Korejskog rata

Mark Grifit je bio prodavac u saveznoj državi Mièigen, ali mu je zarada bila nedovoljna za život. Tokom posljednje dvije decenije povremeno je služio u amerièkom vazduhoplovstvu. Pridružujuæi se vazduhoplovnoj Nacionalnoj gardi u Vašingtonu, Grifit sada želi da - sa 20 godina staža u vojnoj službi stekne pravo na penziju.

“ Možeš da zadržiš svoj civilni naèin života i posao, ali uz to dobijaš i uzbudljiva putovanja, uèenje novog posla i obuku.”

Pripadnici Nacionalne Garde i rezervisti poznati su i kao vikend ratnici, ili povremeni vojnici. Garda predstavlja oružanu formaciju koja se koristi u hitnim sluèajevima - i, ako doðe do hitne situacije poput napad 11. septebra pripadnici Garde se prikljuèuju redovnom sastavu amerièke vojske. Rezervisti su, pak, kao i u Srbiji i Crnoj Gori - rezervna komponenta aktivne vojske. Meðutim, i pripadnicima Garde i rezervistima - sve je teže da zadrže svoj civilni naèin života.

Guverner Njujorka, Džordž Pataki je govoreæi u Kongresu o Nacionalnoj gardi to ovako objasnio:

“ Ideja o tradicionalnom gradjaninu-vojniku, koji se obuèava tokom jednog vikenda u mjesecu, uz još dvije sedmice godišnje, za rat koji se možda nikada neæe desiti, stvar je prošlosti. Naši vojnici su sada rasporeðeni na frontu gdje istovremeno podržavaju bezbjednost države Njujork i bore se protiv terorista u inostranstvu.”

Pentagon je pripadnicima Garde i rezervistima dao manje od sedam dana da se prikljuèe misijama u Americi, Iraku i Avganistanu.

“ Rasporeðivanje u borbenom sastavu se ne prihvata olako i toga su svjesni svi u Gardi, jer jednostavno znaju da je moguæe da budu na prvim linijama fronta.”

Pomoænik sekretara odbrane za pitanja rezervista, Tomas Hol kaže:

“ Od 11. septembra 2001. mobilisali smo 340 hiljada rezervista. To je 40 odsto naših trupa i rijeè je o najveæoj mobilizaciji od Korejskog rata. U ovom trenutku mobilisano je 165 hiljada pripadnika Garde i rezervista.”

Veæi broj pripadnika Garde i rezervista je nakon skoro 40 godina pauze angažovan u vrijeme Zalivskog rata 1991. A, kada su Sjedinjene Države krenule u rat sa Irakom imale su treæinu manje vojnika nego u vrijeme Zalivskog rata.

“ Šta se desilo? Mi smo poèeli da smanjujemo broj vojnika u redovnom sastavu u isto vrijeme kada smo proširili vojno prisustvo širom svijeta. Tako da, kada je poèela vojna invazija na Irak, Pentagon nije imao drugog izbora osim da pozove pripadnike Garde i rezerviste kao zamjenu za aktivne vojnike.”

Džim Kari takoðe kaže da je normalno oèekivati da èesti vojni pozivi i trenutno nasilje u Iraku, negativno utièu na odziv regruta.

“ To je razumljivo, jer ako neko želi da stalno bude u uniformi on se jednostavno pridruži vojsci. Mnogi mladi ljudi pridruže se rezervistima i Gardi jer im je potreban novac za fakultet i uspješniji poèetak civilne karijere.”

Prošlog mjeseca Pentagon je odluèio da službu za oko 20 hiljada vojnika u Iraku produži tri mjeseca. Mnogi od njih su rezervisti i pripadnici Garde. Profesor Kari kaže da angažovanje rezerve i Garde kao vitalne snage omoguæava brzu popunu i u Iraku i Avganistanu, ali da bi to moglo da izazove probleme ukoliko Pentagon uskoro nešto ne promjeni.

“ Možete da nastavite da im šaljete pozive i mislim da æe vremenom i kvalitet pripadnika i njihov odziv da se smanjuje. U osnovi, ili bi ih trebalo prebacivati u pozadinu, ili ih ne bi trebalo slati u inostranstvo, ili bi – u kranjoj liniji trebalo poveæati redovni vojni sastav. “

Pomoænik sekretara odbrane, Tomas Hol kaže da je i Pentagon zabrinut zbog promjene uloge Nacionalne Garde i rezervista. On je u Kongresu kazao da Pentagon razmatra moguæe promjene, ali da æe Garde i rezervisti ipak èiniti znaèajan dio amerièkih vojnih misija u Iraku i Afganistanu.

“ Nacionalna Garda je sastavni dio Vazduhoplovstva i Armije. Garda ima vitalnu ulogu u održanju ove zemlje. Stav Sekretarijata za odbranu je da Nacionalna Garda ubuduæe mora da ima dvostruku ulogu.”

A to, za sada, znaèi da æe pripadnici Garde biti na raspolaganju u vanrednim situacijama kod kuæe i kao podrška misijama u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG