Linkovi

Najezda cikada - 2004-05-13


Poznate po glasnoj pjesmi mužjaka, milijarde cikada napušta svoja legla u zemlji èim temperatura dostigne 18 stepeni Celzijusa. Neki od stanovnika Vašigntona pamte prošlu najezdu 1987 godine.

“Cikade se pojavljuju u tako velikom broju da bi bile nadmoæne nad svojim predatorima, kaže Nejt Ervin, entomolog iz muzeja Smitsonian. “

Na jednom pojavi se i do milion cikada, a zvuk njihovog zujanja dostiže i više od 100 decibela. Profesor entomologije na Merilendskom univerzitetu Majk Raup, jedan je od onih koji su oduševljeni ovom – za veliki broj stanovnika Istoène obale – jezivom pojavom.

“ Noæ je i ovi insekti su proveli punih 17 godina pod zemljom. Ove noæi izlaze na površinu, i penjuæi se uz stablo, stižu u krošnje drveæa, visoke i preko 5 metara. Tu skidaju svoju opnu i pretvaraju se u cikade. Tada poèinje vrlo interesantan period njihove biologije. Ono što posebno zastrašuje ljude je zvuk koji proizvode. Inaèe zvuk proizvode samo mužjaci. Ženke su nijeme. Mužjaci zvuk proizvode pomoæu siæušnog organa nalik opni doboša èijom se rapidnom vibracijom dostiže zvuk jaèi od 90 decebile – tako otprilike zvuèi turitanje motora teretnog kamiona. Mužjaci imaju jarko crvene, spektakularne oèi – èija boja, kako kaže legenda dolazi od konstantnog posmatranja vatre, odnosno pakla – s obzirom na to da najveæi dio života provode u zemlji. Cikade su bezopasne, ne bodu i ne ujedaju. Moguæe je neprijatno – ako padnu na vas, ali ih jednostavno otresite. Najezda cikada dešava se èetiri puta u životu i teško je a nevoljeti ih. To je kao kada gledate specijalni program Nacionalne geografije u dvorištu i jednostavno ne može biti bolje. “

To kaže Majk Roup, koga invazija ovih insekata oduševljava. Ženke cikada, nakon parenja legu jaja u krošnjama drveæa i – za najviše èetiri sedmice svaka odrasla cikada je mrtva. Za šest do devet sedmica, larve iz jaja padaju na zemlju gdje se ukopavaju za narednih 17 godina.

To je predug period za one koji cikade doživljavaju delikatesom. Možete ih pripremiti sa paštom, ili ih jednostavno popržiti na ulju, kao što to radi Žak Tizo.

“Ovo što vadi iz zamrzivaèa je sve što mu je ostalo od prošle najezde prije 17 godina. ”

XS
SM
MD
LG