Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=6 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040512/t/r1310891004.jpg">Duma potvrdila mandat Fradkovu - 2004-05-12


Državna Duma, odnosno Donji dom ruskog parlamenta potvrdio je danas naimenovanje Mihaila Fradkova za novog premijera. Šef kabineta predsednika Vladimira Putina u parlamentu je izjavio da vlada neæe menjati dosadašnji kurs politièkih i društvenih reformi i reformi za dalji ekonomski rast zemlje. Iz Moskve izveštava dopisnica "Glasa Amerike", Lori Kasman:

Za imenovanje Fradkova na tu funkciju glasalo je 356 poslanika Državne Dume, a 72 su bila protiv. Fradkov je potom u parlamentu izjavio da æe dosadašnja vladina politika uglavnom ostati nepromenjena -- usredsreðena na privredna pitanja i rast životnog standarda u zemlji. Svaki peti Rus danas živi ispod granice siromaštva.

Po reèima novog premijera, vlada takoðe treba da izradi plan za unapreðenje društvenih usluga, ukljuèujuæi oblast stambene izgradnje, obrazovanje i zdrastvo. Fradkov je dodao da vlada neæe davati obeæanja koja ne može da ispuni. Takoðe je ponovio reèi predsednika Putina da Rusija tek treba da da zamah svojim ekonomskim potencijalima. Položaj premijera je stepenica ka predsednièkoj funkciji. Meðutim, prema opštoj oceni, Fradkov æe obavljati dužnosti samo prelaznog premijera. Posmatraèi takoðe predviðaju da se nova vlada neæe mnogo zalagati za produbljivanje daljih politièkih reformi za uspostavljanje predstavnièke demokratije sa slobodom štampe i širokim uèešæem u donošenju bitnih odluka za zemlju.

XS
SM
MD
LG