Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040512/thumb.mbc20305122034.bush_mbc203.jpg">Buš osudio pogubljenje amerièkog taoca - 2004-05-12


Vidno ljut, predsednik Buš je danas najoštrije osudio brutalno odsecanje glave 26-togodišnjem Amerikancu, Niku Bergu. “On je nevin i ne postoji nikakvo opravdanje za ono što su uèinili”, rekao je Buš.

Porodica Berg, prijatelji i kolege ubijenog Nika opisuju ga kao velikog, nadasve humanog èoveka. U Iraku su ga zvali Toranj, zbog toga što je popravljao radio tornjeve. Meðutim, istina je da je mladiæ iz Pensilvanije imao problema da naðe posao u Iraku. U martu, iraèka policija ga je uhapsila u zoni borbenih dejstava i zadržala ga u pritvoru 13 dana.

Den Sinor, portparol amerièke administracije u Iraku kaže da ih je FBI obavestio da je tri puta razgovarao sa ubijenim Bergom dok je bio u pritvoru i da je utvrðeno da nije imao veze sa kriminacima i teroristima.

Nik Berg je planirao da se vrati kuæi, neposredno pre nego što je brutalno ubijen. Njegova porodica je obaveštena da mu je odrubljena glava i prije nego što je snimak tog užasnog èina objavljen na veb stranici islamskih ekstremista. Na tom snimku oni tvrde da je ubistvo Berga èin osvete za zlostavljanje i poniženje Iraèana u zatvoru Abu Graib.

XS
SM
MD
LG