Linkovi

Izraelski helikopteri napali Gazu - 2004-05-12


Izraelski helikopteri su ispalili projektile na jedan kvart u gradu Gazi. U prvim izveštajima se navodi da su bar tri Palestinca ubijena dok je preko deset ranjeno. Dopisnik "Glasa Amerike", Sonja Pejs izveštava iz Jerusalima da je došlo do oštrih sukoba u blizini, dok Izraelske trupe pokušavaju da se domognu posmrtnih ostataka šestorice vojnika ubijenih juèe, kad je njihov oklopni transporter raznela bomba pored puta.

Najnoviji raketa pala je kraj jedne džamije u kvartu Zeitun grada Gaze. Izraelska vojska je saopštila da joj je cilj bila grupa militanata koja je postavila eksploziv, ali Palestinski oèevici kažu da bi medju žrtvama mogli biti žene i deca. Nekoliko sati ranije raketa ispaljena iz helikoptera pogodila je jednu zgradu u istom kvartu. Oštri sukob je izbio u Zeitunu drugi dan za redom dok su izraelske snage sprovodile pretragu od kuæe do kuæe u nadi da æe povratiti posmrtne ostatke šestorice juèe ubijenih vojnika. Militanti su saopštili da su zadržali te posmrtne ostake, dok Izrael saopštava da æe njegove trupe ostati u toj oblasti dok oni ne budu pronadjeni.

Prvobitna operacija je poèela juèe pred zoru kad su izraelske trupe, uz podršku tenkova i vojnih helikoptera ušle u Zeitun u potrazi za fabrikama oružja. Kad je, nekoliko sati nakon toga, poèelo povlaèenje jedan od izraelskih oklopnih transportera je eksplodirao pogodjen bombom aktiviranom kraj puta. Palestinski militanti su vidjeni na video snimcima kako ponosno pokazuju delove tela vojnika poginulih u tom napadu. Militantne grupe Hamas, Islamski džihad i Brigada muèenika Al Akse preuzele su odgovornost za dizanje tog vojnog vozila u vazduh. Izraelski vojnici su juèe, tokom najveæeg dela dana, vodili sukobe sa palestinskim naoružanim napadaèima. Bar osam Palestinaca je ubijeno dok je 120 ranjeno. Kasno danas, izraleska vlada je saopštila da neæe pregovarati o povratku tela vojnika, ali je obeæala oštre odmazde. Medjunarodni komitet Crvenog krsta je izneo argument da æe pokušati da posreduje dok su palestinski lideri isto tako apelovali za predaju posmrtnih ostataka tih vojnika. Egipatski funkcioneri takodje, kako se izveštava, pregovaraju sa militantima o predaji posmrtnih ostataka poginulih izraelskih vojnika.

XS
SM
MD
LG