Linkovi

13. maj 1914. godine: Roðen bokser Džo Luis - 2004-05-12


Na današnji dan pre devedeset godina, 13. maja 1914. Džo Luis, jedan od najèuvenijih profesionalnih boksera svih vremena rodjen je u blizini Lafajeta u državi Alabama. Njegovo pravo ime bilo je Džozef Luis Barou, a odrastao je u Detroitu, u državi Mièigen. Svoju prvu profesionalnu borbu Luis je dobio nokautom 1934. Tri godine kasnije on je pobedio na svetskom prvenstvu u teškoj kategoriji, nokautiravši amerièkog boksera Džejmsa Bredkoka. Tokom svoje karijere Džo Luis je ostvario rekordnih 68 pobeda i bio poražen samo tri puta.

Verovatno najpoznatiji boks meè bio je sa nemaèkim bokserom Maksom Šmelingom, bivšim svetskim šampionom, koji je 1936. bio prvi profesionalni bokser koji je porazio Luisa. Nacistièki nemaèki režim je pobedu Šmelinga nad Afro-amerikancem Luisom prozvao pobedom nemaèke rasne superiornosti. Kada su se dvojica boksera našla na revanš meèu 1938. godine Luis je osvojio titulu svetskog prvaka. On je oborio Šmelinga veæ u prvoj rundi.

Džo Luis se povukao iz profesionalngo boksa 1949. godine, pošto je uspešno odbranio titulu 25 puta. Vratio se na ring sledeæe 1950. godine, ali se taj pokušaj završio veæ 1951. kada ga je pobedio Roki Maræano. Luis je umro 1981. godine, a sportska arena u Detroitu, u kojem je proveo najveæi deo svog života nazvana je njegovim imenom.

XS
SM
MD
LG