Linkovi

Kidnapovano dvoje ruskih civila u Iraku - 2004-05-11


U drugom takvom incidentu koji se dogodio za manje od mesec dana, nepoznati napadaèi u Iraku kidnapovali su dvoje ruskih radnika jedne privatne kompanije za inženjering. Dopisnik "Glasa Amerike", Liza Mekadams izveštava iz Moskve da je treæi ruski radnik ubijen u tom napadu. Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Jakovenko potvrdio je izveštaje o napadu na ruske gradjane u Bagdadu i istakao da je došlo vreme da svi preostali ruski gradjani napuste Irak. U poruci emitovanoj na ruskoj televiziji, Jakovenko je rekao da æe biti preduzete sve moguæe mere za oslobadjanje dvojice talaca. On je dodao da niko za kidnapovanje nije preuzeo odgovornost kao i da nije bilo zahteva za otkup. Jakovenko je dodao da ambasada Rusije u Iraku radi na rasvetljavanju detalja incidenta, koji se dogodio u ponedeljak uveèe.

Prema prvim izveštajima, radnici su se vraæali u Bagdad sa gradilišta hidrocentrale koja se obnavlja, trideset kilometara južno od iraèkog glavnog grada, kada su nepoznati napadaèi otvorili vatru na njihovo vozilo i tom prilikom ubili jednog i oteli dvojicu Rusa. Jakovenko je potsetio da vlada Rusije veæ duže vreme upozorava svoje gradjane da je situacija u Iraku veoma opasna i ponovo ih pozvao da napuste Irak. On je dodao da æe ruska ambasada u Iraku pomoæi prilikom njihove evakuacije.

Posle prošlomeseène dobrovoljne evakuacije, koja je usledila nakon ranijeg kidnapovanja ruskih radnika, oko 300 ruskih gradjana napustilo je Irak. U tom incidentu, osmoro radnika privatne firme "Interenergoservis" je kidnapovano, ali je pušteno narednog dana, najverovatnije zato što su otmièari otkrili da su veæina od njih Rusi. Predstavnik te firme u Moskvi, Jevgenij Loginov izjavio je da kompanija razmatra moguænost potpune evakuacije svojih radnika. Loginov je rekao da kompanija radi zajedno sa iraèkim zvaniènicima u naporu da budu stvoreni bezbednosni uslovi sa strance u Bagdadu.

Veæina onih koji su kidnapovani u Iraku su iz stranih zemalja koje su poslale svoje vojnike da se bore u Amerikom predvodjenom ratu ili uèestvuju u naporima za stabilizaciju. Medjutim Rusija nema svoje trupe u Iraku i bila je uz veæinu glasnih protivnika rata. Veæina Rusa u Iraku su civili koji rade za ruske kontraktore.

XS
SM
MD
LG