Linkovi

Taguba: Rukovodstvo krivo za zlostavljanje - 2004-05-11


General amerièke armije koji je istraživao zlostavljanje iraèkih zatvorenika od strane amerièkih trupa krivi loše rukovodstvo za ovaj skandal. Dopisnica "Glasa Amerike" Debora Tejt javila se sa Kapitol Hila. General potpukovnik Antonio Taguba, koji je napisao izveštaj u kojem se detaljno iznose zlostavljanja pritvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Graib, rekao je danas u Senatskom odboru za oružane snage da je zlostavljanje proisteklo iz lošeg rukovodjenja:

"Krivi su neuspeh rukovodstva od komandanta bridage na dole, te pomanjkanje discipline i obuke kao i nadgledanje. Ogromno pomanjkanje procesa nadgledanja", rekao je Taguba.

Medjutim, senator Karl Levin iz Mièigena, najviši demokrata u ovom odboru, rekao je da su ovo zlostavljanje nije predstavljalo spontane akcije osoblja niskog ranga. Ispitujuæi generala Tagubu, gospodin Levin je rekao kako izgleda da je rukovodstvo odobravalo, èak sugerisalo i planiralo takve aktivnosti. "To je više od lošeg rukovodstva. To je aktivna odluka dela rukovodsta. To nije samo propust, nehat, zanemarivanje ili aljkavost, veæ namerna, voljna, rešenost da se upotrebe ove tehnike kao deo procesa ispitivanja", rekao je Levin, a onda upitao: "Da li bi ste to ukljuèili u svoju definiciju lošeg rukovodstva"?

"Da gospodine, bih", odgovorio je Taguba.

General Taguba je rekao da je general major Dženis Karpinski iz 800-te vojne policijske brigade kriva za neuspelo rukovodstvo. General Karpinski je armijski rezervista i komandovala je vojnim zatvorima u Iraku. Ona je suspendovana u vezi ovog zlostavljanja, ali protiv nje nije podignuta optužnica. Pa ipak, general Taguba je rekao da nikada nije pronašao nikakva naredjenja amerièkim vojnicima da maltretiraju pritvorenike.

"Nismo pronašli pismene ili druge naloge kojima im je izdato naredjenje da to uèine", istakao je Taguba.

Podsekretar za obaveštajne aktivnosti Sekretarijata za odbranu, Stiven Kabon je rekao da je amerièkim trupama u Iraku bilo naredjeno da postupaju u skladu sa Ženevskom konvencijom, kojom se pobrojavaju uslovi za humani tretman zatvorenika. "Od samog poèetka rata u Iraku, vlada Sjedinjenih Država je jasno stavila do znanja da se Ženevska konvencija odnosi na aktivnosti u toj zemlji", zakljuèio je Kabon.

To je bio drugi javni pretres Odbora za oružane snage o pitanjima zlostavljanja pritvorenika. Slike amerièkih vojnika koji maltretiraju pritovorenike podstakle su medjunarodnu zgroženost i apele Demokrata za ostavku Sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda - što su odbacili Republikanci u Kongresu i Bela kuæa.

XS
SM
MD
LG