Linkovi

Toni Bler: Duboko se izvinjavamo svakome koga su maltretirali naši vojnici - 2004-05-10


Britanski premijer Toni Bler se izvinio za, kako je izvešteno, zlostavljanje iraèkih zatvorenika od strane britanskih trupa u Iraku. Premijer Bler kaže da æe svaki britanski vojnik koji bude proglašen krivim za zlostavljanje iraèkih zatvorenika biti kažnjen. On je to obeæao u intervjuu francuskoj televiziji.

“ Duboko se izvinjavamo svakome koga su maltretirali naši vojnici. To je apsolutno i potpuno neprihvatljivo. Odgovorni æe, ako su se ponašali na ovaj užasavajuæi naèin, biti kažnjeni u skladu sa disciplinarnim merama u armiji. “

U medjuvremenu,minstar odbrane Džefri Hun danas je informisao britanski parlament o skandalu u vezi zlostavljanja zatvorenika u jeku zabrinutosti da bi ta afera mogla da potkopa koalicione napore u Iraku. Hun je rekao da britanska vojna policija istražuje 33 žalbi o maltretiranju. 15 slučajeva je odbačeno, dok su ostali u raznim fazama razmatranja:

“Mogu da povrdim da su dva slučajeva u odmakloj fazi, dok se samo čeka na odluku o podizanju optužnice. Očigledno je važno da pravni postupak teče bez mešanja. Ali, želim u ime britanske vlade da izrazim bezrezervno izvinjenje iračanima za stvarne slučajeve zlostavljanja”.

Predstavnik Konzervativne stranke, Nikolas Soums optužio je vladu za nekompetentnost:

“Promašaji vlade samo pridonose uverenju da je njena politika u Iraku izgubljena. Ukoliko sekretar Hun nije znao ništa o zlostavljanju, moram reći da mu je bila dužnost da zna i stoga su njegova ranodušnosti i nemar nedopustivi”.

Odgovarajući na optužbu Hun je naveo da su u toku istrage i da su prosleđeni novi nalozi za bolji postupak prema zatvorenicima.

XS
SM
MD
LG