Linkovi

Iran najaktivniji pokrovitelj terorizma - 2004-05-10


U najnovijem izveštaju pod naslovom “Obrasci globalnog terorizma”, amerièki Državni sekretarijat navodi da su 2003. “korpus Islamske revolucionarne garde i Ministarstvo bezbednosti i obaveštajnih poslova, bili umešani u planiranje i podržavanje teroristièkih akcija”. U istom izveštaju se navodi da je Iran podržavao teroristièke organizacije koje su imale za metu Izrael i pružale utoèište pripadnicima Al-Kaide. Amerièki koordinator za kontraterorizam, Kofer Blek, izjavio je da brojne iranske bezbednosne službe rade mnogo više nego što je samo prikupljanje informacija.

“One održavaju i razvijaju odnose sa teroristima i teroristièkim organizacijama da bi mogle da komanduju i kontrolišu teroristièke akcije”, rekao je ambasador Blek, ukazavši da su “Hamas” i Palestinski islamski džihad, kao i “Hezbola”, neke od teroristièkih organizacija koje su dobile finansijsku i logistièku podršku Iranske vlade.

”Te organizacije obezbedjuju oružje i municiju, koji se dostavljaju Hezboli, radi ubijanja nedužnih, a doturaju se preko Sirije. One obezbedjuju utoèište voðama Al-Kaide, koji su najverovatnije u kontaktu sa operativcima u inostranstvu, koji planiraju i pokušavaju da izvedu napade na nedužne muškarce, žene i decu”, rekao je ambasador Blek, dodavši da SAD izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog podrške koju Iran pruža terorizmu.

“To su veoma opasni ljudi, koji dejstvuju globalno. Oni ubijaju, a njihove akcije imaju direktne posledice po nedužne muškarce, žene i decu.” Zvaniènici Iranske vlade, rekao je ambasador Blek, “trebalo bi da razmotre svoju buduænost i ciljeve za koje se zalažu”. To - pored ostalog - znaèi i da Iran treba da prestane da bude pokrovitelj terorizma.

XS
SM
MD
LG