Linkovi

Prince 'Musicology' - 2004-05-09


”Zar vam ne nedostaje oseæaj koji vam je muzika nekada pružala“ jedno je od pitanja koje Prins postavlja na svojoj novoj ploèi "Musicology". Njegova prethodna dva albuma "The Rainbow Children" i "N.E.W.S." nisu naišla na dobar odaziv kod najšire publike, buduæi da su bila više eksperimentalni džez projekti, naravno sa Prinsovim kreativnim iskoracima koje su mogli da podnesu samo njegovi najvatreniji obožavaoci. Medjutim, na novom albumu "Musicology", Prins se vraæa sopstvenim formulama koje su napravile proboj u produkciji pop i ritam i bluz pesama. Prinsov povratak najširoj publici najavio je njegov nastup na ovogodišnjoj dodeli muzièkih nagrada Gremi, gde se pojavio sa mladom Bijanse Nouls.

Prins je tokom devedestih poveo spor sa svojom izdavaèkom kuæom Vorner Bros, tvrdeæi da u njoj ima položaj ”roba“. Uprkos tome što je kao poznat i izuzetno talentovan muzièar, kompozitor i aranžer objavljivao albume, išao na turneje i snimao spotove, Prins je otišao u dobrovoljno izgnanstvo, taènije postao je ZNAK ili ”Umetik koji nekada bio poznat pod imenom Prins“. Oformio je sopstvenu izdavaèku kuæu Paisli Park, i svoju muziku je objaviljvao ili preko nje ili iskljuèivo na Internetu. Upravo zato, Prins ovih dana komentariše: ”Baš bih voleo da èujem odakle se ja to vraæam? Imam utisak da oni koji moj novi album zovu povratak žele da sam propao“.

U Prinsovoj pesmi koju slušamo "Cinnamon Girl" radi se o rasnim i etnièkim razlikama koje su izašle na videlo posle 11. septembra, a Prins se na novoj ploèi bavi i ratom u Iraku, Biblijom, numerologijom i iskvarenošæu koju nosi moæ. Prins je otvorio sajt na adresi npgmusicclub.com, gde oni koji se uèlane u klub po ceni od 25 dolara mogu da ”skinu “ pesme sa nove ploèe, ali i pesme koji prethodno nisu objavljene. Prins ovih dana intenzivno promoviše svoj album tako da se nedavno pojavio u emisiji ”Prins: Umetnost Muzikologije“ koja je emitovana na nekoliko amerièkih mreža. Prins se nalazi na turneji, a na koncertima, pored novih pesama, svira i svoje klasike. Za kraj, slušamo "Dear Mr. Man."

XS
SM
MD
LG