Linkovi

Prvo suðenje za zlostavljanje zarobljenika u iraèkom zatvoru 'Abu Graib' - 2004-05-09


“Optužnica protiv vojnog lica Sivica prosleðena je specijalnom vojnom sudu. Tri taèke optužnice su: zavera za zlostavljanje potèinjenih i zatvorenika; ogrešenje o pravila službe - zbog toga što nije zaštitio zatvorenike od zlostavljanja; kao i zlostavljanje zatvorenika.”

Suðenje treba da poène 19-og ovog meseca, a oèekuje se da æe biti održano u okviru takozvane “Zelene zone” u Bagdadu. General Kimit je naglasio da æe ceo proces biti obavljen na otvoren naèin. Sivic je, zajedno sa drugim amerièkim vojnicima koji su obavljali stražarske dužnosti u zatvoru “Abu graib”, optužen za ponižavanje i muèenje zarobljenih Iraèana. Nedavno objavljene fotografije, na kojima se vidi zlostavljanje, izazvale su ogorèenje i osudu u ceom svetu. Na najnovijoj fotografiji, koja se pojavila na internet stranici èasopisa “NJUJORKER”, vide se stražari koji drže razdražene vuèjake i izazivaju i zastrašuju nagog zatvorenika. Predsednik Buš I sekretar za odbranu Donald Ramsfeld iskazali su duboko žaljenje zbog takvih dela, ali su istovremeno ukazali da ostaju predani amerièkom cilju da Irak postane miroljubiva i demokratska zemlja. Ipak, za mnoge izvinjenja i izrazi žaljenja nisu dovoljni. U emisiji “Kasno izdanje”, televizijske mreže CNN, èlan iraèkog vladajuæeg saveta Ahmed Èalabi zatražio je da zatvor “Abu graib” bude srušen pošto je, kako je naglasio, taj kompleks korišæen kao muèilište i u vreme bivšeg režima Sadama Huseina. “Taj zatvor ima veoma loše zbaèenje meðu Iraèanima. To je mesto na kojem su se dogaðali užasni zloèini. Zato smatram da ga treba sravniti sa zemljom.”

U meðuvremenu, amerièke snage su saopštile da je, u Bagdadu, ubijeno 19 pobunjenika za koje se navodi da su bili sledbenici radikalnog šiitskog sveštenika, Muktade al-Sadra. Takoðe, u eksploziji bombe na jednoj pijaci u Bagdadu, poginulo je nekoliko iraèkih policajaca i civila. A u ekslpoziji koja se dogodila u Basri, povreðena su tri pripadnika koalicionih snaga.

XS
SM
MD
LG