Linkovi

Oproštaj od serije “ Priljatelji ” - 2004-05-08


Televizijski kritièari su jednoglasni u ocjenama da æe se Prijatelji, poput fenomenalnih ostvarenja iz ranijeg perioda – serija Meš, Sajnfeld ili Kozbi Šou, još dugo reprizno prikazivati na mnogobrojnim amerièkim ali i svjetskim TV stanicama.

Ipak, nestaæe navika oko 40 miliona Amerikanaca, koji su èetvrtkom uživali u dogodovštinama Èandlera, Monike, Rejèel, Rosa, Fibi i Džoija. Za deset godina, serija koja je snimana širom Amerike – od Mejna do Kalifornije - ostvarila je impresivan uèinak: 236 epizoda 55 nominacija za nagradu EMI, prikazivanje u 150 svjetskih država I otprilike milijardu i po dolara prihoda od marketinga. O tome svjedoèi i podatak da je emitovanje reklamnog spota od 30 sekundi u prekidima poslednjeg nastavka koštalo oko 2 miliona dolara.

Serija Prijatelji ostaæe upamæena kao jedna od rijetkih u kojoj se niko od 6 glavnih aktera nikada nije našao u sporednoj ulozi – kako u samom scenariju, tako i kada su isplaæivani honorari. Shodno poslednjem potisanom ugovoru – svi akteri su dobijali oko milion dolara po epizodi. Prijatelji su tokom svih 10 godina originalnošæu zadržali publiku kraj malih ekrana, a po rijeèima tvoraca serije Dejvida Krejna i izvršnog producenta Marte Kafman – recept za uspjeh bio je jednostavan – svih 6 karaktera dobili su jednak znaèaj i jednaku zastupljenost tako da su se gledaoci mogli identifikovati sa bilo kojom od uloga. Tome je pomogao i ambijent koji podsjeæa na studentski život koga se veæina gledalaca najradije sjeæa. Tako bar kaže profesor sa Sirakjuz Univerziteta Robert Tompson. Još je jedan element, po mišljenju amertièke javnosti – doprinio uspjehu prijatelja – nedostatak konflikta meðu karakterima.

Istovremeno, u najveæoj mjeri - izbjegnuta je šema ljubavnih odnosa – osim veze i braka Èandlera i Monike, romeanse Rosa i Rejèel i flertovanja Džoija sa Fini – prijatelji se nisu pretvorili u ljubavnike. Èak, ni tabloidi nisu uspjeli da pronaðu dovoljno materijala za traèeve o aferama šestoro mladih glumaca.

Kritièari, a nije ih malo – seriju su okarakterisali kao nesadržajnu, ali niko ne spori da su upravo meðusobni odnosi glumaca dali seriji autentiènost koja se izdigla iznad formule koju je predvidio autorski tim. Porodicu ne možete izabrati – ali možete prijatelje. Uspjeh je kada prijatelje poènete doživljavati kao porodicu.

XS
SM
MD
LG