Linkovi

Uhvaæen tvorac raèunarskog virusa - 2004-05-08


Lovci na ucjene i korporacija Majkrosoft pomogli su njemaèkim vlastima da uhapse osamnaestogodišnjeg kreatora najnovijeg raèunarskog virusa – tzv. crva "Sašer" (Sasser) koji protekle sedmice "zarazio" raèunare širom svijeta.

Portpartol policije u pojkrajini Donja Saksonija Frank Federo, saopštio je da je osamnaestogodišnji mladiæ, èije ime nije objavljeno, priznao da je stvorio virus.

Hapšenju je prethodila informacija – koju je nekoliko pojedinaca iz te njemaèke pokrajine, proslijedila Majkrosoftu u zamjenu za novèanu nagradu.

Majkrosoft je ranije plaæao i do 250 hiljada dolara za informacije koje su dovodile do kreatora raèunarskih virusa, a genearlni zastupnik Majkrosofta Bred Smit rekao je novinarima da æe njemaèkim doušnicima takoðe biti plaæeno za trud i dostavljene podatke.

Doušnici nisu tehnièki eksperti, rekao je Smit, veæ ljudi koji su poznavali mladog hakera.

Šef kriminalistièke policije u Hanoveru Rudiger Bute, rekao je na konferenciji za novinare da je Majkrosoft dobijene informacije proslijedio amerièkom Federalnom istražnom birou (FBI), koji je njemaèke policajce uputio na pravu adresu – u selo Vafensen, pored Bremena – u porodiènu kuæu hakera. Svi raèunari u toj kuæi su zaplijenjeni, a mladiæ je pušten iz pritvora.

Nedeljnik Špigl objavio je da je izvjesni Svenu J,, maturant tehnièke škole – sam stvorio virus. List tvrdi da je mladi Njemac takože autor bezopasne poruke "Netsky.ac" koja je u utorak poèela da se širi globalnom raèunarskom mrežom, a koja sadrži samo tekst: "Da li znate da smo mi stvorili virus 'Saser'? Da, to je istina".

Ekonomska šteta koju je prouzrokovao virus “Sašer” nije još precizno utvrðena, ali s obzirom na to da su “žrtve” bile kompanije poput Njemaèke pošte, investicione banke Goldman Sachs i Brotanska obalska straža – pretpostavlja se da šteta nije bezznaèajna.

XS
SM
MD
LG