Linkovi

Buš : Ponašanje manjeg broja vojnika zaprepašćujuće - 2004-05-08


U svom redovnom subotnjem radio obraćanju, Predsednik Buš je izjavio da je ponašanje malog broja pripadnika amerièke vojske zaprešæujuæe.

«Takvi postupci ne odražavaju naše vrednosti. Njima se baca ljaga na èast i ugled naše zemlje.«

Fotografije nagih iraèkih zatvorenika koje ponižavaju amerièki vojnici naišle su na opštu osudu, kako unutar Iraka tako i širom sveta. Predsednik i èlanovi njegove administracije uložili su znatne napore ne bi li ogranièili negativne posledice te afere. Predsednik Buš je rekao da æe svi vojnici umešani u aferu biti kažnjeni, dok æe se preispitati stanje u iraèkim zatvorima. On je dodao da je zlostavljanje zatvorenika delo manje grupe vojnika i da ne odražava pravu prirodu više od 200 hiljada Amerikanaca, civila i pripadnika oružanih snaga, u Iraku. Predsednik je dodao da æe se tranzicija u Iraku nastaviti i da ne namerava da prepusti Irak na milost i nemilost, kako je rekao siledžija i ubica.

«Odluèni smo da pomognemo da se izgradi slobodan i stabilan Irak, koji æe živeti u miru sa svojim susedima i sa svetom. Naša nacija je zahvalna muškarcima i ženama u našim oružanim snagama i njihovim porodicama koje se suoèavaju sa teškoæama i drugim razdvajanjima. «

U odgovoru u ime demokratske stranke, penzionisani general Vesli Klark rekao je da je afera sa zlostavaljanjem iraèkih zatvorenika primer onog što je nazvao loše rukovodjenje od strane predsednika Buša.

«Istina je da je predsednik Buš pravio grešku za greškom kao vrhovni komandant, pošto nas je prvo odveo u rat koji nije trebalo da zapoèinjemo, bez saveznika i pod lažnim izgovorom. Taj rat je sada loše vodjen. Misija je u opasnosti, kako se primièe datum za prenos suvereniteta Iraèanima. «

Clark je rekao da bi predsednik Buš trebalo da ukljuèi više zemalja u taj proces i da formira medjunarodnu organizaciju koja bi obezbedila ekonomsku i politièku pomoæ Iraku umanujuæi time teret koji Amerika nosi u Iraku. General Klark, koji je bio jedan od pretendenata na predsednièku nominaciju Demokratske stranke, ostao je, i posle povlaèenja, aktivan u politièkim aktivnostima demokrata.

«Mislim da nam je potrebno novo vodjstvo koje bi osiguralo da budemo bezbedni kod kuæe da pobedimo u ratu protiv terora, kao i da uèinimo da Amerika ponovo bude poštovana u svetu. «

Neke demokrate pozivaju predsednika Buš da smeni sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, ali je Buš izjavio da æe Ramsfeld ostati na položaju. Ramsfeld je, inaèe u svom juèerašnjem svedoèenju pred odborima Kongresa rekao da postoje dodatne fotografije i video snimci sa prizorima zlostavljanja iraèkih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG