Linkovi

Ponovo sukobi u Nadžafu - 2004-05-07


Amerièki komandanti u Iraku izjavili su da su amerièki vojnici izloženi napadima naoružanih militanata u nekoliko šiitskih gradova na jugu zemlje, uprkos èinjenici da je u Nadžafu postavljen novi guverner. Detaljnije u izveštaju saradnika Glasa Amerike, Nika Simeona.

Nakon nekoliko dana žestokih sukoba, amerièka vojna komanda u Iraku još nije spremna da proglasi pobedu u gušenju pobune, koju u Karbali i nekoliko drugih južnih gradova predvodi šiitski sveštenik Moktada al-Sadr. Ali general Mark Kimit naglasio je da je inicijativa sada u rukama koalicionih snaga.

“Sprovodimo patrole u gradu i oko njega da bi obezbedili slobodu kretanja širom Karbale, i situacija je izgleda mirna, sa izuzetkom par manjih punktova ili džepova otpora preostalih u gradu.”

Amerièki vojnici su i dalje povremeno izloženi napadima pripadnika al-Sadrovih paravojnih snaga u Nadžafu, u kome je sada ustolièen novi guverner koji obeæava podršku snagama koalicije:

”Danas u podne, koalicione patrole su napadnute raketnim granatama i vatrom iz lakog oružja tokom dve akcije. Amerièke snage su uzvratile vatrom i ubile 12 pripadnika al-Sadrovih paravojnih snaga.”

U obližnjoj Kufi sledbenici Moktade al -Sadra okupili su se radi današnje molitve tokom, koje ih je on ponovo pozvao da traže potpun suverenitet za Irak, na èelu sa nezavisnom, pošteno izabranom vladom. Al-Sadr je rekao da izvinjenje predsednika Buša povodom zlostavljanja iraèkih zatvorenika nije zadovoljavajuæe, ukazujuæi da bi oni koji su odgovorni za snimke golih iraèkih zatvorenika u simuliranim seksualnim pozama trebalo da budu kaznjeni na isti naèin i poslati u isti zatvor. Predstavnik amerièkog upravitelja u Iraku Pola Bremera rekao je da je Bremer saznao o zlostavljanju zatvorenika u januru, skor pet meseci pre nego što su fotografije postale javne. Od tada, optužnice su podignute protiv šest Amerikanaca, dok je drugih šestoro pod istragom.

XS
SM
MD
LG