Linkovi

Ramsfeld se izvinio iraèkim zatvorenicima i odbio da podnese ostavku - 2004-05-07


Ramsfeld je rekao èlanovima Kongresa da se oseæa užasno zbog sluèajeva zlostavljanja koji su izazvali kontroverzu u svetu. On je dodao da prihvata punu odgovornost:

”Ti dogadjaji desili su se tokom mog mandata. Kao sekretar za odbranu ja polažem raèun i preuzimam punu odgovornost.“

Ramsfeld je rekao da Pentagon istražuje moguænost isplate kompenzacija žrtvama i dodao da je u medjuvremenu naredio osnivanje specijalne nezavisne komisije koja æe istražiti postupke vojnih oficira. Ramsfeld se takodje izvinio zlostavljanim iraèkim zatvorenicima:

”Onim Iraèanima koji su zlostavljani od strane amerièkih oružanih snaga, nudim najdublje izvinjenje.“

Funkcioneri Pentagona kažu da su za incidente saznali u januaru i da su odmah pokrenuli istrage. Ali burno negodovanje javnosti izbilo je tek nedavno, kada su objavljeni snimci zlostavljanja, èesto uz seksualno ponižavanje zatvorenika. Ramsfeld je rekao da je pogrešio što nije ranije obavestio predsednika i Kongres o potencijalno politièki štetnim dogadjajima:

”Propustio sam da uoèim koliko je bilo važno upoznati najviše funkcionere sa ovako ozbiljnim dogadjajima, ukljuèujuæi predsednika i èlanove Kongresa. Voleo bih da smo ranije to znali i da smo vam ranije rekli.“

Ramsfeld je otkrio da postoje i druge fotografije, pa èak i video snimci koji još nisu doprli do medija:

”Osim maltretiranja zatvorenika, postoje fotografije sluèajeva fizièkog zlostavljanja, koji se mogu opisati samo kao otvoreno sadistièki, svirepi i nehumani.“

Èlanovi Kongresa izražavali su duboku ljutnju zbog ovih dogadjaja. Neki su izjavili da su ovi incidenti ugrozili živote amerièkih vojnika u Iraku i istovremeno ukaljali ugled Sjedinjenih Država. Drugi su oštro osudjivali ono što smatraju teškim propustima u vojnom komandovanju. Demokratski senator Robert Berd okomio se na Bušovu administraciju zbog navodnog pokušaja izbegavanja odgovornosti:

”Vidim aroganciju i prezir prema Kongresu. Vidim osionost i nespremnost da se priznaju greške.“

Neki od demokratskih èlanova Kongresa zatražili su da Ramsfeld podnese ostavku, što je ponovila grupa demonstranata, na kratko prekinuvši pretres u Senatu. Ali sekretar za odbranu je rekao da se neæe povuæi iz èisto politièkih razloga:

”Nepotrebno je reæi, ako bih mislio da više ne mogu da budem od koristi, dao bih ostavku istog minuta. Ali neæu da podnesem ostavku samo zato što ljudi pokušavaju da od ovoga naprave politièko pitanje.“

Predsednik Buš je dan ranije izrazio podršku svom sekretaru za odbranu, nazvavši ga znaèajnim èlanom svog kabineta.

XS
SM
MD
LG