Linkovi

Veæina šiita odbacuje Sadra - 2004-05-06


Predstavnici najistaknutijih šiitskih voða u Iraku zahtevaju od ekstremnog sveštenika Moktada al-Sadra da povuèe svoju miliciju iz Nadžafa i Karbale. Šiitske voðe takoðe traže od Sadrovih naroužanih sledbenika da prestanu da koriste džamije kao skladišta oružja i da u ta dva grada predaju vlast iraèkoj policiji i pripadnicima civilne odbrane. Šiitski lideri takoðe zahtevaju brzi povratak pregovorima sa Sjedinjenim Državama na èelu o buduænosti Iraka.

Predstavnik Vrhovnog saveta islamske revolucije u Iraku, koji je blizak sa velikim ajatolom Ali al-Sistanijem u nedavnom intervjuu listu “Njujork Tajms” ukazao je da ogromna veæina iraèkih šita odbacuje Sadra i nasilje koje sprovodi njegova milicija. “Sadr je stoprocentno izolovan u veæini južnih oblasti u Iraku, èak je izolovan u samom Nadžafu”, rekao je predstavnik pomenutog verskog saveta dodavši da “narod smatra da su postali Sadrovi taoci”. Petog maja, milicija Moktada al-Sadra otvorila je minobacaèku i mitraljesku vatru na amerièke i bugarske vojnike u Karbali. U okršaju koji je usledio poginuli su jedan koalicioni vojnik i desetak pripadnika Sadrove milicije.

Predsednik Džordž Buš istièe da Moktad al-Sadr nasilnim preuzimanje vlasti pokušava da uskrati Iraèanima pravo na slobodan izbor.

“Nasilje èiji smo svedoci je pokušaj otimanja vlasti od strane ekstremistièkih i beskrupoloznih elemenata. To nije narodni ustanak”.

Amerièki predsednik je takoðe rekao da bez obzira na nasilje koje sprovodi al-Sadrova milicija i drugi ekstremisti, Sjedinjene Države i njihovi koalicioni partneri neæe odustati od obeæanog prenosa vlasti iraèkom narodu 30. juna.

XS
SM
MD
LG