Linkovi

Medjunarodni Crveni krst upozoravao na stanje u zatvoru Abu Graib - 2004-05-06


Ali predstavnica Crvenog krsta odbila je da kaže da li je ta organizacija ukazala amerièkim snagama i na nedavno otkrivene incidente zlostavljanja zatvorenika. Dopisnik Glasa Amerike Rodžer Vilkison izveštava iz Brisela.

Crveni krst je saopštio da su njegovi predstavnici redovno poseæivali Abu Graib i nasamo razgovarali sa zatvorenicima. Njima je od prioritetne važnosti bilo da uoèavaju znake zlostavljanja i da odmah ulažu žalbe vlastima, ali njihova praksa nije da o tome obevaštavaju i javnost. Predstavnica Crvenog krsta Antonela Notari ostavila je otvorenom moguænost da je njena organizacija prenosila amerièkim funkcionerima svoje zabrinutosti u vezi sa bilo kakvim uoèenim sluèajevima zlostavljanja u zatvoru Abu Graib. Ali ona je odbila da iznese sadržaj tih izveštaja:

”Više puta smo zahtevali od amerièkih vlasti da preduzmu akciju za popravljanje stanja, na osnovu nalaza i informacija koje smo imali. Naša je praksa da o tome ne izveštavamo javnost. Nastojimo da budemo uvek prisutni i da održimo radni odnos sa zatvorskim vlastima, kako bismo uticali na sprovodjenje potrebnih promena.“

Antonela Notari je oklevala da kaže da li se informacije koje su delegati Crvenog krsta u zatvoru Abu Graib poklapaju sa šokantnim snimcima zlostavljanja zatvorenika, objavljenim u medijima širom sveta:

”Ne želim da poredim te snimke sa našim nalazima, jer mislim da bi to navodilo na pogrešan zakljuèak. Samo želim da se zna da je zatvorenicima bilo omoguæeno da razgovaraju sa nama nasamo i da smo, na osnovu tih razgovora i onoga što smo uoèili, bili u stanju da podnesemo veoma èvrste preporuke amerièkim vlastima.“

Predstavnica Crvenog krsta je izjavila da su amerièke vlasti sprovele njihove preporuke za poboljšanje uslova za zatvorenike u zatvoru Abu Graib:

”Naše preporuke su uzete ozbiljno. Èak i sada ima mera koje se planiraju, a mi, naravno, nameravamo da nastavimo sa posetama i posmatranjima situacije i nastavljamo da razgovaramo o tome sa amerièkim vlastima.“

Crveni krst je saopštio da je, od poèetka invazije na Irak, pre više od dve godine, posetio više od 10 hiljada ljudi po zatvorima u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG