Linkovi

Koliko ekonomska pitanja utièu na politiku - 2004-05-06


Prema izjavama demokrata, tekuæi ekonomski oporavak nije nikakav oporavak, jer stvara suviše mali broj novih radnih mesta koja bi trebalo da zamene tri miliona radnih mesta u proizvodnji, izgubljenih pod administracijom predsednika Buša. To je bila Kerijeva poruka u industrijskim centrima poput država Ohajo i Mièigen. Štaviše, kritièari kažu da predsednik ostavlja sve veæi dug buduæim generacijama zahvaljujuæi svojim smanjenjima poreza. Ekonomista Greg Mankiv odbacuje taj argument. Gospodin Mankiv, predsednik Saveta ekonomskih savetnika u Beloj kuæi, održao je govor na nedavnoj konferenciji o globalnoj ekonomiji, pod pokroviteljstvom kalifornijskog Milken instituta. On kaže da je predsednikovo smanjenje poreza podstaklo ekonomske kretnje i da æe poveæati državne prihode, dok su istovremeno mudre akcije amerièke Centralne banke osujetile inflaciju. On je izjavio za Glas Amerike da deficit od više stotina milijardi dolara nije dobrodošao, ali da se može podneti.

”To je razuman odgovor na recesiju i rat protiv terorizma koji vodimo. U srednjoroènom smislu, mislim na petogodišnji period, predsednik je izneo budžet kojim æe za polovinu biti smanjen deficit. Kao procentualni deo ekonomije, deficit æe se smanjivati.

Ekonomija, istièe on, beleži ”intenzivni rast“. Amerièki sekterat za finansije, Džon Snou, rekao je da je samo u martu u Americi otvoreno 300 hiljada radnih mesta. S druge strane, demokrate se žale da je ovogodišnji budžetski deficit veæ prevazišao 500 milijardi dolara, i izražavaju skepticizam prema planu republikanaca za njegovo smanjenje. Demokrate takodje brinu o trgovinskom deficitu, koji je prošle godine porastao na rekordnih 500 milijardi dolara, podstaknut izvozom radnih mesta i poveæanim uvozom iz Kine. Obe stranke vide nevolju sa ekonomijom u dugoroènom smislu. One smatraju da æe Amerikanci rodjeni nakon Drugog svetskog rata, takozvani bejbi bumeri, opteretiti zemlju dugom kada budu poèeli da primaju penzije i beneficije zdravstvenog osiguranja. Obe strane se slažu da ti troškovi moraju biti kontrolisani, ali se ne slažu oko toga kako to uèiniti. Generalno reèeno, republikanci favorizuju parcijalnu privatizaciju i oslanjanje na tržišne sile, dok se demokrate zalažu za veæe nadgledanje od strane vlade. Suzan Nora Džonson, koja upravlja globalnim istraživanjem investicija za kompaniju Goldman Saks, optimistièna je u kratkoroènom smislu, ali vidi probleme u buduænosti.

”Verovatno je da æemo zbog beneficija koje smo veæ obeæali ljudima u ovoj zemlji u smislu zdravstvenog i socijalnog osiguranja i zbog verovatne potrebe da se poveæaju naši odbrambeni troškovi u odnosu na današnje, imati problema u dugoroènom smislu. Vodiæe se debata o tome da li poveæati porez ili smanjiti troškove? To neæe biti jednostavno. I u tom trenutku moraæemo da donesemo odluku.“

Suzan Nora Džonson dodaje da ni jedna od ovih opcija, poveæanje poreza ili smanjenje beneficija, nisu privlaène za biraèe. Politièki analitièar Šeri Bebiæ Džafi iznela je gledište da su Amerikanci zabrinuti zbog deficita, ali da su sreæni što se ekonomija izgleda popravlja. Ona dodaje da su bezbednost Sjedinjenih Država, kao i stabilnost u Iraku, takodje važna pitanja na ovogodišnjim izborima.

”Ironija u smislu predstojeæih izbora je da su predsednik i njegovi ljudi, kada je kampanja poèela, verovali da æe se on kandidovati kao predsednik koji uspešno vodi rat u Iraku, jer su njegova dostignuæa na planu ekonomije zbog rastuæeg deficita bila vrlo loša. Sada se ekonomija izgleda poboljšava, a stvarni problem je Irak. Moguæe je da æe ekonomija igrati manju ulogu no što bi to demokrate želele i iskreno reèeno, sada manje no što bi to i republikanci želeli. Medjutim, ne mogu se održavati izbori bez velike uloge ekonomije. Još važi rečenica:

”Glupane, sve je u ekonomiji“.

To je reèenica kojom je bivši guverner države Arkanzas, Bil Klinton, sam sebe podseæao na to šta je važno dok je uspešno vodio kampanju za predsednika 1992. godine. Gospodja Džafi kaže da ta Klintonova sentenca još uvek važi. Ona dodaje da æe bezbednost i stabilnost u Iraku igrati ulogu na ovogodišnjim izborima, ali da æe biraèi - dok se približavaju novembarski izbori - takodje suditi o kandidatima prema stanju ekonomije u zemlji.

XS
SM
MD
LG