Linkovi

Buš izrazio žaljenje - 2004-05-06


Predsednik Buš je, prema sopstvenim reèima, rekao kralju Abduli da æe odgovorni za zlodela biti izvedeni pred lice pravde i da njihove akcije ne predstavljaju amerièke vrednosti:

”Rekao sam mu da mi je žao zbog ponižavanja koja su podneli iraèki zatvorenici i ponižavanja njihovih porodica. Rekao sam mu da mi je podjednako žao što ljudi koji su ranije videli te snimke nisu razumeli istinsku prirodu i srce Amerike,“ rekao je Buš.

Buš je rekao da su on i ostali Amerikanci zgadjeni nad snimcima zlostavljanja, za koje je rekao da je umrljalo ugled Sjedinjenih Država. U intervjuima koje je dan ranije dao dvema televizijskim stanicama koje emituju program na arapskom jeziku, predsednik Buš je osudio zlostavljanja, ali se udrržao od izvinjenja. Kralj Abdula je rekao novinarima da su i Jordanci užasnuti pomenutim snimcima, ali da je uveren da ti postupci ne odražavaju moral ili standarde Sjedinjenih Država:

”Sasvim sam ubedjen da æe, èim istraga odmakne, odgovorni za te zloèine biti izvedeni pred lice pravde,“ rekao je on.

Predsednik Buš je ponovo istakao svoju podršku sekretaru za odbranu Donaldu Ramsfeldu uprkos pozivima nekih èlanova Kongresa da sekretar podnese ostavku zbog postupaka amerièkih vojnika umešanih u ta zlostavljanja. Predsednik je rekao da je Ramsfeld dobar sekretar za dobranu:

”Sekretar Ramsfeld je obavljao tu dužnost tokom dva rata. On je važan èlan mog kabineta i on æe ostati u mom kabinetu,“ kategorièki je izjavio Buš.

Iako je sekretar Ramsfeld ranije obavestio predsednika da oružane snage vode istragu o tvrdnjama da je u zatvorima bilo zlostavljanja, Buš nije znao da su ona toliko ozbiljna, dok nije prošle nedelje video snimke na amerièkoj televiziji. Predsednik je izjavio da je tokom sastanka sa Ramsfeldom, u sredu, rekao sekretaru za odbranu da je trebalo da ga upozna sa tim snimcima, kao i sa preliminarnim izveštajem o zlostavljanjima, pre nego što su se oni pojavili u medijima.

XS
SM
MD
LG