Linkovi

Reakcije u arapskom svetu - 2004-05-06


Sredstva informisanja širom arapskog sveta i obièan svet u gradovima u regionu, nisu posebno impresionirani izjavama predsednika Buša koje su prenele dve televizijske stanice koje emituju program na arapskom jeziku, u kojima predsednik oštro osuðuje grupu amerièkih vojnika koji su zlostavljali jedan broj zarobljenih Iraèana. Iz Kaira se javlja dopisnik Glasa Amerike, Greg LaMot.

Arapski listovi naglašavaju èinjenicu da se predsednik Buš nije odreðeno izvinio za zlostavljanje zarobljenika i gledaju na njegove intervjue kao na potez koji je povuèen zbog javnosti.

Sirijski list “Al-tavra” pita da li gospodin Buš ima ikakvo pravo da govori o ljudskim pravima i slobodi, posle otkriæa zlostavljanja zarobljenika u Iraku. Slièno pitanje se postavlja i u drugim zemljama. Egipatski list “Al-ahram” je jednu pored druge objavio karikature bivšeg iraèkog diktatora Sadama Huseina i predsednika Buša, kako bièuju iraèke zatvorenike. Katarski list “Al-vatan” istièe bojazan da bi zlostavljanje moglo da se nastavi dokle god Irak bude pod stranom kontrolom, bez obzira na obeæanja amerièkog predsednika da æe kazniti vojnike koji su krivi.

Povrh svega, list “Arab njuz”, koji izlazi na engleskom jeziku u Saudijskoj Arabiji, ukazuje da predsednik Buš, bez obzira šta rekao, ionako ne bi mogao da ubedi veæinu Arapa u svoje dobre namere. A u Londonu, list “Al-kuds al-arabi”, na arapskom jeziku, opisuje pokušaj amerièkog predsednika da uveri Arape u svoje dobre namere, kao “nemoguæu misiju”. Slièna su reagovanja mnogih prolaznika u Kairu, meðu kojima je i Muhamed Eid, zaposlen u jednom lokalnom kafiæu.

”Muhamed Eid smatra da je amerièki predsednik jedino hteo da umanji nezadovoljstvo u regionu. “Ništa više i ništa manje”, kaže Eid i dodaje da se sada pita šta se još nezakonito možda sada radi u Iraku, što æe se otkriti u buduænosti.

Sa njim se slaže i njegov sugraðanin Ala Hasan, koji kaže da sve što je predsednik rekao nema svrhu i nije bilo potrebno i da nikome nije donelo ništa dobro.

U intervjuima koje je dao televizijskim stanicama “Al-Arabija” i “Al-hura”, predsednik Buš je rekao da je zlostavljanje zarobljenih Iraèana “užasno” i obeæao da æe se doæi do pravde. Predsednik je takoðe upozorio da æe oni koji mrze Ameriku verovatno pokušati da iskoriste ovo zlostavljanje da rašire sopstvenu mržnju. Amerièki predsednik se nije odreðeno izvinio. Meðutim, to je ipak uèinilo nekoliko zvaniènika administracije, meðu kojima je i predsednikova savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, a portparol Bele kuæe, Skot Meklelan, naglasio je u sredu da je predsednik duboko ožalošæen zbog onoga što se dogodilo zarobljenim Iraèanima.

XS
SM
MD
LG