Linkovi

Britanija razmatra slanje pojaèanja u Irak - 2004-05-05


Britanija je saopštila da razmatra moguænost slanja dodatnog broja trupa u Irak i njihovog razmeštanja i van južne regije koju Britanija kontroliše od poèetka prošlogodišnje invazije. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Dradž uputio je detaljniji izveštaj iz Londona:

Premijer Toni Bler je rekao parlamentu da njegova vlada pregovara sa Sjedinjenim Državama o uveæanju britanskog kontingenta u Iraku koji sada broji 7500 vojnika.

”Diskutujemo sa našim koalicionim partnerima i sa Amerikancima u ovom momentu o moguæosti da se obezbedi veæi broj trupa za razlièite delove zemlje. Te diskusije još nisu završene. Najvažnije je da mi stalno pratimo situaciju.“ Pre nedelju dana, gospodin Bler je rekao da Sjedinjene Države nisu tražile dodatno pojaèanje britanskih trupa. Medjutim, koalicija pokušava da popuni jaz nastao kada je oko dve hiljade vojnika iz Španije, Hondurasa i Dominikanske republike napustilo centralni Irak. Nezavisno od toga, advokati koji zastupaju 12 iraèkih porodica èije su rodjake navodno ubili britanski vojnici, podneli su sudski zahtev za isplatu kompenzacije i otvaranje nezavisne istrage o njihovoj smrti. Njihov vodeæi advokat, Fil Šajner, rekao je da bi, u ovim sluèajevima, trebalo da bude primenjen evropski zakon o ljudskim pravima, jer je Britanija okupaciona sila u Iraku. On je istakao da su mnoge žrtve stradale van borbenih operacija.

”Mi smatramo da jednostavno ne možete ubijati ljude u njihovom domu, ili dok obavljaju svakodnevne poslove. Stoga želimo nezavisnu istragu koja bi se pozabavila uzrokom svih ovih pogibija i želimo da bude isplaæena adekvatna nadoknada.“

Britansko Ministarstvo odbrane demantuje odgovornost za njihovu smrt dok je vlada saopštila da je Irak van jurisdikcije evropske konvencije o ljudskim pravima. U medjuvremenu, raste pritisak na urednika britanskog dnevnika Dejli miror, Pirsa Morgana, da se pojavi pred zakonodavcima i objasni objavljivanje kontroverznih fotografija na kojima se navodno vide britanski vojnici kako tuku iraèke zatvorenike. Morgan je branio te fotografije od kritike vojnih struènjaka, koji kažu da vojnici koji su na fotografijama ne nose iste uniforme, puške i ne koriste vozila kao trupe u Iraku. Premijer Bler je rekao da bi bilo ”krajnje ozbiljno“ ako bi se pokazalo da su fotografije lažne. Lider opozicione Konzervativne stranke, Majkl Hauard, kaže da bi Morgan trebalo da preuzme punu odgovornost ukoliko se pokaže da su objavljeni snimci namešteni. Da kontroverza bude još veæa, Dejli miror je dugo podržavao Blerovu Laburistièku stranku, ali je oštro kritikovao premijera zbog toga što je uveo Britaniju u rat protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG