Linkovi

General Kimit se izvinio Iraèanima - 2004-05-05


Amerièki vojni komandant u Iraku, general Mark Kimit, uputio je javno izvinjenje za ponižavajuæi tretman iraèkih zatvorenika od strane amerièkih vojnika. Dopisnik Glasa Amerike Nik Simioni beleži da je Pentagon saopštio da su uslovi koji su doveli do maltretiranja iraèkih zatvorenika deo šire istrage povodom sumnji o zlostavljanju zatvorenika u drugim pritvornim centrima pod rukovodstvom Sjedinjenih Država:

Na brifingu sa novinarima u Bagdadu, general Mark Kimit je uputio direktnu poruku iraèkom narodu o maltretiranju zatvorenika u zloglasnom zatvoru Abu Graib.

”Moja armija je posramljena ovim. U ime te armije, izvinjavam se za postupke tih vojnika prema vašim gradjanima.“

U toku su višestruke istrage o tome kako je došlo do toga da amerièki vojnici zlostavljaju Iraèane u istom zatvoru u kome je Sadam Husein koristio svoju vojsku za torturu nad zatvorenicima. Bar šest amerièkih vojnika je suoèeno sa kriviènim optužbama. Predsednik Buš je izjavio u intervuju na arapskoj televiziji da je taj incident bio užasavajuæi i da on ne odražava amerièke vrednosti. Državni sekretar Kolin Pauel je rekao da æe istraga utvrditi èinjenicu da li je to maltretiranje bilo izlovani incident.

”Preostaje da se vidi koliko je ovaj problem bio rasprostranjen.“

Amerièke kopnene snage su saopštile da je u toku èak 20 istraga na osnovu izveštaja o zlostavljanjima i smrti u pritvornim centrima kojima rukovodi amerièka vojska u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG