Linkovi

Kevin Garnet i zvanièno MVP - 2004-05-03


Garnet je dobio 120 od ukupno 123 glasa novinara i komentatora koji prate NBA ligu i završio glasanje sa 1219 poena ubedljivo ispred Tima Dankana (716), Džermejna O'Nila (523), Peðe Stojakoviæa (281), Kobija Brajanta (212) i Šakila O'Nila (178). Garnet je sezonu završio kao treæi strelac lige (24,2 poena) i prvi skakaè (13,9 uhvaæenih lopti), èetiri puta je bio proglašen za igraèa meseca i doveo je Vulvse do najboljeg skora na Zapadu. Petu sezonu zaredom imao je prosek od preko 20 poena, 10 skokova i 5 asistencija, što je u istoriji uspelo samo Leriju Birdu.

San Antonio - L. A. Lejkers 1-0

Prethodne dve sezone trofej "Moris Podlof" koji je danas dobio Garnet, bio je u vlasništvu Tima Dankana, koji je sinoæ uspešno zapoèeo polufinalnu seriju Zapada, protiv Los Anðeles Lejkersa. Predvoðeni Dankanom, koji je ubacio 30 poena, 12 u odluèujuæoj èetvrtoj èetvrtini, zvanièni šampioni San Antonio Sparsi trijumfovali su u meèu punom preokreta – 88:78 i poveli sa 1-0, pred naredni duel, koji se takoðe u "SBC Centru", igra u sredu uveèe. Do 16 uzastopnog trijumfa - poslednji put Sparsi su poraženi još 23. marta u Mineapolisu – San Antonio je stigao zahvaljujuæi odliènoj odbrani u poslednjoj èetvrtini, iako su Lejkersi odigrali izvanredno u treæoj èetvrtini i minus od osam poena sa poluvremena pretvorili u plus od tri, pred poslednjih 12 minuta igre. Posebno dominantan u tom periodu bio je Kobi Brajant, koji je u treæoj èetvrtini postigao 12 od ukupno 31 poen (10 skokova, 4 asistencije). U poslednjem "kvoteru" Brajant je ubacio samo 6 poena, uz šut iz igre 2-6. U prvom minutu poslednje èetvrtine Lejkersi su uspeli da povedu sa pet razlike – 69:64, ali je usledila neverovatna serija domaæih 19:2, koju je je zakucavanjem u kontri krunisao Manu Ðinobili i minut i po pre kraja rešio sve dileme. Lejkersi èak šest minuta nisu postigli koš iz igre, a imali su 10 izgubljenih lopti u poslednjoj èetvrtini.

"Uspeli smo da ostanemo u meèu zahvaljujuæi odbrani i to je ono zbog èega smo pobedili. Znali smo da ne možemo da raèunamod a æemo pogoditi slobodna bacanja, ali sam oèekivao da æemo pogoditi neki šut", rekao je trener San Antonija Greg Popoviæ, dok je njegov kolega Fil Džekson istakao neuspeh svojih igraèa da u poslednjoj èetvrtini dodaju loptu Šakilu O'Nilu. "Bili smo u dobroj poziciji, pokušali smo da forsiramo dodavanja Šeku ispod koša i tako izgubili èetiri-pet lopti. To ih je vratilo u igru", zakljuèio je Džekson.

Najbolji pojedinac meèa Tim Dankan rekao je posle utakmice da nema mnogo mudrosti kad igraju ova dva tima. "Radi se samo o tome da budete efikasni, da se držite dogovora i verujete u sebe. Mislim da smo mi veèeras to uradili sjajno", istakao je Dankan.

Majami - Nju Orleans 3-3

I dok je na Zapadu poèelo drugo kolo plej-ofa, na Istoku æe serija izmeðu Majamija i Nju Orleansa biti odluèena tek posle sedme utakmice. Hornetsi su trijumfovali u šestom susretu – 89:83 i izjednaèili na 33-3 u seriji, koja sve više podseæa na plej-of duele Majamija i Njujorka s kraja devedesetih. Pored sudije, Džoja Kroforda koji je pokidao tetivu krajem prve èetvrtine, kraj utakmice nije doèekao ni Robert Traktor Trejlor koji je iskljuèen u poslednjoj èetvrtini, dok su tehnièke greške zaradili: Lamar Odom, Džordž Linè, Džamal Meglor i Stejsi Ogmon. Rezultatski gledano, šesti duel nije bio previše neizvestan, iako je Beron Dejvis postigao do sada najmanje poena u seriji: 15, uz 12 asistencija, ali je imao odliènu pordšku u Megloru (14 koševa, 9 skokova), Braunu (16 poena, 9 uhvaæenih lopti), Linèu (14 koševa) i Vesliju (10). U poraženom timu najefikasniji su bili Dvejn Vejd sa 27 i Edi Džons sa 23 poena. Odluèujuæi duel igra se sutra uveèe u Majamiju, a pobednik u èetvrtak zapoèinje seriju protiv tima sa najboljim skorom u ligi Indijane, koja je seriju sa Bostonom okonèala pre više od nedelju dana.

XS
SM
MD
LG