Linkovi

Milorad Lukoviæ Legija u zatvoru - 2004-05-03


Milorad Luković Legija, prvooptuženi za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, izjavio je nakon predaje policiji da želi da dokaže da je nevin i da predoči svoju verziju događaja za koje ga optužnica tereti. Prema navodima beogradske televizije BK, Luković je rekao da želi da dokaže nevinost i u nekoliko drugih slučajeva pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu.

Pozivajući se na izvore bliske policiji, RTS je objavio da je Luković razgovarao s čelnicima MUP-a, da je u normalnom psihofizičkom stanju, te da je zatražio da se ošiša i obrije. Luković (39) se predao preksinoć ispred svoje kuće u beogradskom naselju "Filmski grad", nakon 14 mjeseci bjekstva. Bivši komandant rasformirane JSO je optužen za organizovanje ubistva Đinđića, kao i za učešće u otmici i ubistvu Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Osumnjičen je i za saučesništvo u ubistvu članova SPO-a na Ibarskoj magistrali i druga krivična djela.

”Istraga protiv Lukovića je okončana, optužnica podignuta, stupila na snagu i suđenje počelo. Očekujemo da se on već 10. maja pojavi na glavnom pretresu - rekla je portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić. Ona kaže da postoji mogućnost da Luković preko svojih branilaca zatraži odlaganje glavnog pretresa, ali da prema Zakonu o organizovanom kriminalu status svjedoka saradnika ne može dobiti osoba koja je bila organizator kriminalne grupe. ”U optužnicama za ubistvo Đinđića i Stambolića, Luković je tako označen, međutim specijalni tužilac može da mijenja svoju optužnicu čak i dok se izvode završne riječi - dodala je Kovačevićeva.

Portparol Haškog suda Džim Lendejl kazao je juče, prenosi FoNet, da mu nije poznato da je Luković na nekoj od javnih optužnica Tribunala, dok je politički savetnik glavnog tužioca, Žan Danijel Ruh izjavio da je taj slučaj u nadležnosti srpskog pravosuđa.

Policija za sada ne predoèava više detalja, a ministar unutrašnjih poslova Dragan Joèiæ u pisanoj izjavi saopštio je da sa Lukoviæem nije bilo pregovora pre njegove predaje. To potvrðuje i Lukoviæev advokat Slobodan Milivojeviæ, koji kaže da je Legija kao znak ohrabrenja shvatio opredeljenje nove vlasti da æe se poštovati pravni poredak i zakon.

Advokat porodice ubijenog premijera Zorana Ðinðiæa Rajko Daniloviæ kaže da iz predaje Lukoviæa slede neka pitanja kao što su: da li to znaèi da je sa nekim pregovarao pre predaje, da li znaèi da su mu data neka obeæanja a ako jesu koja i kakva. Zanimljivo je i pitanje gde se Legija krio ovih godinu dana, kaže Daniloviæ.

Analitièar Zoran Dragišiæ ocenjuje da se Milorad Lukoviæ nije predao sluèajno, veæ da iza svega stoji nekakav dogovor o garancijama i da se predaja ne može posmatrati mimo politièkog konteksta.

Direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanoviæ ukazuje da je predaja Lukoviæa pokazala da politika u Srbiji i dalje manipuliše policijom, a o razlozima predaje kaže da snažni razlog može biti promena politike i ljudi na vlasti u Srbiji ali i neka vrsta obeæanja da æe biti fer suðenje. U svakom sluèaju, mislim da je u pitanju nekakav dogovor Lukoviæa sa politièarima na vlasti, zakljuèio je Radovanoviæ.

Na predaju prvooptuženog za ubistvo premijera Ðinðiæa reagovali su i politièari. Te reakcije mogle bi da se svedu na izjave predsednika Demokratske stranke Borisa Tadiæa i šefa diplomatije državne zajednice Vuka Draškoviæa koji su od vlasti zatražili da objasne javnosti gde se do sada krio bivši komandant Crvenih beretki i kako je i pod kojim uslovima došlo do Lukoviæeve predaje.

XS
SM
MD
LG