Linkovi

Autentiènost fotografija u pitanju - 2004-05-03


U Britaniji je izbila kontroverza o pitanju autentiènosti fotografija koje su objavljene u medijima, a na kojima se – navodno – vide britanski vojnici kako zlostavljaju zarobljenog Iraèanina.

Neki britanski vojni struènjaci smatraju da su fotografije, koje je objavio dnevnik Dejli Miror, falsifikati. Meðutim, dnevnik negira da je prevara u pitanju. Fotografije su prvi put objavljene u subotu i na njima se, navodno, vide britanski vojnici koji tuku i mokre po muškarcu, èija glava je pokrivena kukuljicom. Dejli Miror navodi da je fotografije dobio od dvojice vojnika, iz sastava Kraljevske regimente iz Lenkenšira, uz naglasak da ti vojnici i dalje stoje pri svojim tvrdnjama. Kritièari, s druge strane, ukazuju da vojnici na fotografijama ne nose vrstu opreme niti tip oružja koje ta regimenta koristi u Iraku, a napominju da britanske trupe u Iraku ne koriste ni takav tip vozila kakav se vidi na snimcima. Nekadašnji komandant te jedinice, penzionisani pukovnik Dejvid Blek izjavio je za britanski radio da, po njemu, te fotografije ne deluju autentièno.

«Postoji previše nedoslednosti, mislimo da je u pitanju prevara i da su nameštene. Takoðe verujemo da nisu ni snimljene u Iraku.»

Bez obzira na to, pukovnik Blek ukazuje da je objavljivanje tih fotografija nanelo, kako je rekao, «neizmernu» štetu koalicionim naporima u Iraku.

«To vojnike koji se tamo nalaze na službi samo stavlja u još veæu opasnost i pod veæi pritisak. A to se više ne može popraviti. Hoæu da kažem da je sada prekasno. Naneta je šteta. Ovo æe, za pobunjenike, sigurno biti veliki poklon.»

Dnevnik Dejli Miror, koji je bio oštar protivnik rata u Iraku, danas je objavio urednièki tekst u kome optužuje kritièare da sprovode, kako je naveo, «sramnu kampanju sa ciljem da diskredituju taj izveštaj.» Organizacija Amnesti internešnel, èije sedište je u Londonu, dodatno je proširila kontroverzu, saopštivši da je otkrila «brojne sluèajeve muèenja» iraèkih zatvorenika, od strane britanskih i amerièkih vojnika. Britanske oružane snage su zapoèele istragu u vezi sa navodima koje je objavio Dejli Miror. Istovremeno, amerièki vojni tužioci pripremaju optužnice za krivièna dela protiv 5 pripadnika amerièkih oružanih snaga, za koje se tvrdi da su zlostavljali uhapšene Iraèane u zatvoru Abu Graib. Amerièka televizija je prošle nedelje objavila fotografije koje su, navodno, snimljene u Abu Graibu, na kojima se vide amerièki vojnici kako poziraju pored nagih zarobljenih Iraèana.

XS
SM
MD
LG