Linkovi

Humanitarna pomoæ nastradalim u Rjongèanu - 2004-05-02


Ujedinjene nacije i druge meðunarodne organizacije za humanitarnu pomoæ pojaèavaju napore da obezbede dugoroène potrebe stotine žrtava, meðu njima veliki broj dece, nastradalih u nedavnoj železnièkoj nesreæi Severnoj Koreji.

Agencije za humanitarnu pomoæ obezbeðuju medicinska sredstva i hranu bolnicama u oblasti Rjongèana. Prema saopštenju Svetske zdrastvene organizacije, dosadašnja pomoæ je uglavnom zadovoljila najhitnije potrebe. Jedan tim lekara Svetske zdrastvene obišao je èetiri bolnice u pomenutoj oblasti i izvršio procenu potreba. Taj tim sada pomažu zdrastveni nadzor u Rjongèanu, saopštila je portparol Svetske zdrastvene organizacije, Krisitna Mekneb:

“Prema našim procenama veliki broj od oko 370 povreðenih u udesu -- od kojih su dve treæine deca -- imaæe trajne posledice kao što su slepilo jednog ili oba oka, gluvoæu, i ozbiljne posledice od povrede glave poput ošteæenja mozga i drugu vrstu dugotrajnog hendikepa”.

Predstavnica Svetske zdrastvene organizacije je dalje ukazala na hitnost obezbeðivanja prve pomoæi svim tim osobama. Udes je ukazao na neadekvatnost severnokorejskog zdrastvenog sistema, dok u Rjongèangu nema dovoljno skloništa za sve koji su u eksploziji izgubili krov nad glavom, rekla je dalje Kristina Mekneb. Teško je ošteæena i lokalna bolnica. Meðutim, švajcarska vlada i švajcarske privatne humanitarne organizacije su obeæale da æe pomoæi u obnovi bolnice dok æe medicinsku opremu za taj objekat obezbediti Svetska organizacija - rekla je Meknebova.

XS
SM
MD
LG