Linkovi

Pre godinu dana Buš objavio završetak glavnih borbenih operacija u Iraku - 2004-05-01


Taèno pre godinu dana, predsednik Buš je objavio završetak glavnih borbenih operacija u Iraku. Od tada, u Iraku je ubijeno oko 600 vojnika, a demokrate tvrde da predsednik nema jasnu strategiju za završetak angažmana u Iraku.

U veoma medijski propraæenoj poseti predsednika Buša nosaèu aviona Abrahan Linkoln, 1. maja prošle godine, jasno se video natpis ”Misija završena“. Upravo pod tim natpisom, predsednik je izjavio da su amerièki vojnici i njihovi saveznici uspeli u Iraku. Medjutim, pošto su se borbe nastavile i u narednih godinu dana, podrška javnosti ratu, ali i predsedniku opala je sa 70 na 50 posto. U redovnom nedeljnom radio obraæanju, Buš je naveo da je pre godinu dana otišao na nosaè aviona da se zahvali vojnicima na hrabrosti i profesionalnosti koje su imali u suoèavanju sa rastuæom opasnosti u svetu.

”Tog dana, takodje sam upozorio Amerikance da se rat protiv terora nastavlja, uprkos tome što je tiranin pao. Godinu dana kasnije, uprkos mnogim izazovima, život Iraèana je daleko od surovosti i korupcije Sadamovog režima. “

Buš je dodao da æe demokratija uspeti u Iraku zato što je koalicija koju predvode SAD jaka i èvrsto rešena, kao i da Iraèani žele i zaslužuju da žive u slobodi.

XS
SM
MD
LG