Linkovi

Dejli Miror objavio fotografije sa navodnim maltretiranjem iraèkih zatvorenika - 2004-05-01


Britanija istražuje navode da su njeni vojnici u Iraku uèestvovali u zlostavljanju iraèkih zatvorenika, èija sudbina je nepoznata. Ove optužbe su objavljene nakon sliènih koje su upuæene na raèun amerièkih vojnika.

Britanska vojska je obeæala temeljnu istragu izveštaja da su vojnici koji se nalaze u Basri, gradu na jugu Iraka, tukli zatvorenika i urinirali na njega. Dnevnik Dejli Miror danas je objavio je pet fotografija sa navodnim incidentom, ali nije objavio gde su i kada fotografije snimljene. U dnevniku se navodi izjava vojnih izvora da je Iraèanin pritvoren zbog optužbe za pljaèku i dodaje da je zatvorenik, pošto je bio pretuèen, izbaèen iz kamiona u pokretu, kao i da njegova sudbina nije poznata. Naèelnik britanskih oružanih snaga, general Majk Džekson, obajvio je na konferenciji za štampu u Londonu da æe istraga biti pokrenuta.

” Ukoliko se pokaže taènim -- ne samo da je krajnje nezakont -- veæ je ovaj užasni èin sasvim u suprotnosti sa visokim standardima britanske vojske. Istraga o ovim navodina je u toku i ponavljam, ukoliko se pokažu taènim, izvršioci nisu dostojni da nose kraljiinu uniformu. Oni su ukaljali vojnièko ime i vojnièku èast. “

Portlparol britanskog premijera, izjavio je da navodi moraju ozbiljno da se razmotre, ali da se ne posmatraju u svetlu generalnog ponašanja koalicionih snaga. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je bilo 10 istraga o navodnoj brutalnosti britandkskih vojnika nad iraèkim zatvorenicima. Medju pet koji su u toku jeste i ona za navodno ubistvo zatvorenika od strane vojnika u kraljièinoj jedinici Lankašir, koja se spominje u izveštaju Dejli Mirora. Sjedinjene države podnele su pet prijava protiv šest vojnika koji su optuženi za zloostavljanje iraèkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib, koji je bio centar za muèenje i u vreme Sadama Huseina. Komanda zatvora je suspendovana. Amerièki predsednik Džordž Buš izjaviko je da je zgranut i zgadjen navodima o zlostavljanju. Jedna zmerièka televizijska mreža je ove nedelje objavila fotografije na kojima su nagi iraèki zatvorenici u seksualnim pozama, pored kojih su nasmejani amerièki vojnici.

XS
SM
MD
LG