Linkovi

Mostovi u Vermontu - 2004-05-01


Procenjuje se da u celoj zemlji ima oko hiljadu natkrivenih mostova koji se još uvek koriste. Ima ih oko stotinu u Ajovi i veliki broj u Pensilvaniji, ali u maloj državi Vermont, na severoistoku SAD. Reke u Vermontu na mnogim mestima su premošæene tim natkrivenim mostovima ušuškanim u zelenim brdima brma živopisne države...pružajuæi putniku namerniku priliku da otplovi u prošlost kad su stvari bile jednostavnije, a život sporiji. Juklid Farnum je farmer u penziji i poznavalac ovih natkrivenih mostova. On je fotografisao sve takve mostove u Vermontu I susednim državama Nju Hempširu i Mejnu.

“U poèetku su ovi mostovi zvani ”mostovi za poljupce“ pošto bi njihove koèije mladih parova zastajale tu radi romantiènog predaha. Èak i po zimi, u Vermontu, ako na sebi imate topli prekrivaè, a pored sebe mladu damu, to je bilo pravo mesto da se malo zastane pre no što je ispratite kuæi. “

Natkriveni mostovi su se prvi put javili u Nemaèkoj, Austriji i Švajcarskoj pre mnogo vekova, kad su svi mostovi gradjeni od drveta, a oni koji su bili bez krova vrlo brzo su trulili zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Danas Ian Levandovski restaurira mostove koji su preživeli zub vremena - i gradi nove.

“Ovo je jedan od pet novih mostova koje sam izgradio, ali sam restaurirao bar 30. Mislim da svi mostove smatraju lepim. Lepo je biti na njima, ali je zabavno i naæi se pod mostom.“

Natkriveni mostovi su prirodna stvar u Vermontu, jer u toj državi ima dosta drvene gradje, što znaèi da ih je bilo jednostavno graditi. To je važno pošto gradovi nisu imali velike budžete pa je bilo potrebno da sve urade sami, što su i èinili. Prvi mostovi u Vermontu su bili otvorene drvene strukture, ali one brzo propadaju. Most na kojem trenutno stojimo je novi, ali je zamenio most koji se ovde nalazio 116 godina. I sve dok je most zaštiæen od kiša i oluja on može da služi takoreæi zauvek.

Ovi mostovi su neverovatno jaki - oni mogu da nadžive èak i moderne èeliène mostove koji su podložni rdjanju. Njihov dizajn je i dalje jedinstven. Restaurater mostova Levandovski kaže:

“ Drveni mostovi koštaju više no èelièni ili betonski ali su jeftiniji od kamenih mostova. S druge strane, oni verovatno traju tri puta duže od èelièpnih I betonskih I mislim da su isplativi. “

Stari natkriveni mostovi u ruralnim predelima polako nestaju zbog starosti, poplava pa èak i povremenih piromanskih incidenata. Ipak neki I dalje odolevaju godinama, poplavama i vremenu.

XS
SM
MD
LG