Linkovi

200.000 Eura porodici Zec - 2004-04-30


U obrazloženju odluke hrvatske Vlade da se Gordani i Dušanu Zec, trenutno nastanjenima u Banja Luci, dodjeli iznos od 200.000 eura stoji kako se novac dodjeljuje kao pomoæ za podmirenje dosadašnjih troškova života jer su kao maloljetna djeca ostali bez roditelja i bez ikakvih sredstava za život. Da podsjetimo, Gordana i Dušan djeca su dobrostojeæih hrvatskih Srba Mihajla i Marije Zec koji su zajedno sa dvanaestogodišnjom kæerkom Aleksandrom ubijeni u Zagrebu 1991.godine. Odgovornost za ovaj zloèin nakon hapšenja priznali su pripadnici tadašnjeg rezervnog sastava hrvatske policije poznatijeg pod nazivom "Merèepova grupa", no oni su kasnije pušteni na slobodu zbog proceduralnih propusta u pravnom postupku.

Odluku hrvatske vlade poznati hrvatski pravni struènjak Ivo Josipoviæ vidi kao pozitivan pokušaj sadašnje vlasti da se hrvatska država ogradi od zloèina koje su poèinili pojedinci u hrvatskim odorama, a slièno misli i predsjednik HHO-a Žarko Puhovski koji smatra kako je ovim èinom hrvatska vlada priznala odgovornost države za zloèine i na svojevrsni naèin opalila pljusku hrvatskim nacionalistima i bivšim vlastodršcima od Tuðmana do Raèana.

Istovremeno, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesiæ je izjavio kako je hrvatska država bila dužna pomoæi preživjelim èlanovima porodice Zec jer za taj grozni zloèin niko nije odgovarao što je dokaz nefunkcionisanja pravosuða.

Planirano je da Dušana i Gordanu Zec primi potpredsjednik hrvatske vlade Jadranka Kosor pri èemu je Dušan Zec danas izrazio zadovoljstvo èinjenicom što je novèani iznos formulisan kao pomoæ a ne kao odšteta jer, kako kaže, nema te odštete koja može nadoknaditi gubitak porodice. Inaèe, pravni zastupnik Gordane i Dušana Zec Ante Nobilo je najavio kako æe njegovi štiæenici odustati od tužbe protiv hrvatske države u kojoj traže odštetu u približnom iznosu 300.000 eura.

XS
SM
MD
LG