Linkovi

Dik Èejni doveo u pitanje Kerijev dosije na planu odbrane - 2004-04-29


Potpredsednik Dik Èejni je doveo u pitanje Kerijev dosije na planu odbrane, dok je lider Demokratske stranke uzvratio udarac potpredsednikuU govoru održanom u Mizuriju, potpredsednik Èejni je rekao da je Senator Keri imao obièaj da se zalaže za smanjenje budžeta odbrambenih i obaveštajnih snaga, ukljuèujuæi programe za naoružanje koji su sada od suštinske važnosti u ratu protiv terorizma:

“Tokom godina provedenih u Vašingtonu, senator Keri je bio jedan od 100 u Sjedinjenim Državama i na svu sreæu, po pitanjima nacionalne bezbednosti on je obièno bio u manjini. Medjutim, predsednièki položaj je nešto sasvim drugo. Predsednik uvek daje odluèujuæi glas i senator iz Masaèusetsa nam je uveliko pružio razlog da sumnjamo u sud i stav koji on zastupa i podržava po vitalnim pitanjima nacionalne bezbednosti. “

Predizborni štab predsednika Buša takodje je poèeo da emituje niz novih TV oglasa kojima se želi privuæi pažnja na Kerijev dosadašnji rad na planu odbrane.

“Dok naše trupe brane Ameriku u ratu protiv terorizma, one moraju da imaju ono što je potrebno da se pobedi. Pa ipak Džon Keri se više puta protivio oružju koje je od kljène važnosti za osvajanje pobede u ratu protiv terorizma. “

Medjutim, demokrate su brzo reagovale na njegovu najnoviju rundu napada sopstvenim žaokama. Èak i pre govora potpredsednika Èejnija, predsedavajuæi Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, Teri Mekkolif, je apelovao na Republikance da obuzdaju, kako se izrazio, svoje huškaèe, koji napadaju senatora Kerija.

“Za republikance, izvrtanje istine u cilju napada je loša navika koje jednostavno ne mogu da se odreknu. To je razlog što danas, Dik Èejni, glavni ”huškaè“, poèinje jednonedeljnu kampanju tokom koje æe biti dovedena u pitanje Kerijeva predanost odbrani zemlje za koju je rizikovao sopstveni život. “

Mekolif je takodje istakao da potpredsednik Èejni ”nema dovoljno kredibiliteta“ po pitanju odbrane od kako je podržao programe za smanjenje naoružanja u svojstvu sekretara za odbranu u administraciji Džordža Buša starijeg. Senator Keri je, u medjuvremenu, branio svoju angažovanost u demonstracijama protiv rata u Vijetnamu sedamdesetih godina, pošto se vratio kuæi sa dužnosti u amerièkoj ratnoj mornarici. Neki Kerijevi kritièari dugo su tvrdili da je on bacio svoje ratna odlikovanja tokom protesta 1971. godine u Vašingtonu. Senator Keri je izjavio za TV mrežu ABC da je bacio samo trake na kojima su visila odlikovanja, u okviru simboliènog protesta protiv rata.

“Ovo je kontroverza koju Republikanci žele da stave u prvi plan. Oni su potrošili 60 miliona dolara u proteklih nekoliko nedelja u pokušaju da me napadnu i to sve dolazi od predsednika i Republikanske stranke koji ne mogu da daju odgovor na to da li je on obavljao svoju dužnost kad je pozvan u Nacionalnu gardu. Neæu to tolerisati. ”

Uzevši u obzir situaciju u Iraku i tekuæi rat protiv terorizma, odbrana i nacionalna bezbednost æe biti jedno od važnih pitanja na novembarskim izbrima. Medjutim, istorièar koji se bavi predsednicima Sjedinjenih Država, na Amerièkom univerzitetu u Vašingtonu smatra da æe na izborima zaokupljenost bezbednošæu svakako iæi u prilog predsedniku Bušu.

” Verovatno je potrebno više vremena pre nego što javnost poène negativno da ocenjuje predsednika u vreme rata i nacionalne opasnosti i situacija u Iraku je još uvek veoma opasna za predsednika. Medjutim, nikada nemojte potceniti moæ predsednika da definiše interese nacionalne bezbednosti i tendenciju javnosti da se ujedini iza aktuelnog predsednika. “

Nova prekjuèerašnja anketa ukazuje da bi predsednik porazio senatora Kerija sa 47 prema 44 odsto glasova ukoliko bi izbori bili održani danas. Medjutim, anketa Instituta za javno mnjenje na Marist Koledžu takodje ukazuje da senator Keri uživa neznatnu prednost nad predsednikom u 17 država u kojima æe, prema oèekvianjima, trka na novembarskim izborima biti najtešnja.

XS
SM
MD
LG