Linkovi

Pauel brani intenzitet sile koju koriste amerièki vojnici u Iraku - 2004-04-29


Pauel je razgovarao o Iraku sa ministrima inostranih poslova na konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju o antisemitizmu.Upotreba aviona u borbi amerièkih snaga protiv pobunjenika ušanèenih u bastionu Sunita, gradu Faludži, zapadno od Bagdada, prikazana je u emisijama arapskih satelitskih televizijskih mreža i naširoko kritikovana u arapskom svetu. Odgovarajuæi na kritiku novinara koji prisustvuju konferenciji, Pauel je rekao da su SAD veoma oprezne u nastojanju da poštede svetilišta i nevine civile u borbi u Faludži i drugim vojnim operacijama u Nadžafu i Karbali. Medjutim, on je rekao da taj zadatak otežava èinjenica da se, kako se izrazio, ubice i siledžije, skrivaju i operišu iz džamija i drugih verskih objekata u Faludži.

“Kada pojedinci koji su ubice, siledžije i teroristi, zaposednu sveta mesta - mesta za koja kažu da su sveta - da bi iz njih pucali i ubijali nevine ljude, ubijali naše vojnike, koji su tamo da bi uspostavili red, to predstavlja skrnavljenje svetilišta. Imamo obavezu da zaštitimo naše ljude, koji pokušavaju da vrate Faludžu njenim žiteljima. Nadam se da æe ljudi to razumeti. Oprezni smo koliko to možemo da budemo.”

Pauel je rekao da ne bi bilo problema da pobunjenici ne koriste svetilišta radi uskladištenja oružja, kao punktove za osmatranje i mesta sa kojih otvaraju vatru na amerièke vojnike i lokalne civile. Pauel je razgovarao o Iraku u nizu bilateralnih susreta tokom konferencije o antisemitizmu, koju je organizovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. On je rekao da mu je poljski ministar inostranih poslova pružio uveravanja da æe poljska vlada i dalje biti uz SAD i zadržati svoj kontingent od 2400 vojnika u Iraku, uprkos najavljenom povlaèenju vojnika iz Španije, Hondurasa i Dominikanske Republike. Nakon sastanka sa nemaèkim ministrom inostranih poslova, Joškom Fišerom, Pauel je rekao da koalicija koju predvode SAD namerava da prenese iraèkoj vladi, koja bi trebalo da preuzme vlast, prvog jula, onoliko suvereniteta koliko ona bude mogla da apsorbuje. Pauel je rekao da æe uglavnom amerièki komandanti i dalje imati kontrolu nad jedinstvenim koalicionim snagama i iraèkim snagama bezbednosti, nakon obnove suvereniteta, i da veruje da Irak oèekuje i želi takav aranžman o kome æe se postiæi zajednièka saglasnost. On je rekao da postoji istorijski presedan za to, ukljuèujuæi Nemaèku, nakon drugog svetskog rata, kao i u Južnu Koreju posle korejskog rata, 50-tih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG