Linkovi

Administracija predsednika Buša nastoji da spreèi dalje osipanje koalicionih snaga u Iraku - 2004-04-29


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je završio kratku turneju po Evropi posetom Kopenhagenu, gde je sa danskim zvaniènicima razgovarao o Iraku. Pauel je dobio uveravanja da æe Danska zadržati u Iraku svoj kontingent od 500 vojnika. Iz Kopenhagena se javlja dopisnik Glasa Amerike Dejvid Golast.

Administracija predsednika Buša nastoji da spreèi dalje osipanje koalicionih snaga u Iraku - pošto su Španija, Honduras i Dominikanska Republika poèetkom meseca povukli svoje trupe. Kolin Pauel, kao prvi amerièki državni sekretar koji koji je došao u Dansku od 1991, dobio je uveravanja da je mala saveznica iz NATO-a, Danska, spremna da ostane na kursu u Iraku, uprkos najnovijem porastu nasilja. Na zajednièkoj konferenciji za novinare sa amerièkim državnim sekretarom, danski ministar inostranih poslova, Per Stig Meler, istakao je da æe vojnici iz njegove zemlje ostati u Iraku sve dok posao ne bude završen.

“I dalje smo saglasni da je neophodno zadržati èvrst stav prema Iraku. Ne može da se dozvoli da nadvladaju oni koji bi hteli da prekinu kretanje prema demokratiji. To je razlog zbog kojeg moramo da ostanemo. Izmeðu Sjedinjenih Država i Danske u tom pogledu nema razliike.”

Danski ministar inostranih poslova je rekao da njegova vlada vodi tehnièke razgovore sa Britanijom o moguænosti poveæanja svog kontingenta u Iraku, ali se nije obavezao na to, dok je Pauel jasno ukazao da je amerièka administracija sasvim zadovoljna dosadašnjim doprinosom Danske.

“Sada nam predstoje teški dani, ali æemo ih savladati. Savladaæemo ih, jer smo dovoljno jaki za to. Pobediæemo, jer smo u pravu i pobediæemo jer smo rešeni da obezbedimo bolji život iraèkom narodu nego dok je bio pod Sadamom Huseinom. Želim da zahvalim Danskoj na èvrstini, na tome što nije ustuknula i što je spremna da ostane uprkos izazovima koji su pred nama.”

Pauel je došao u Dansku iz Berlina, gde je uèestvovao na konferenciji posveæenoj borbi protiv antisemitizma u organizaciji OEBS-a. Pod sumnjièavim ispitivanjem studenata jednog kopenhagenškog fakulteta, Pauel je pravdao odluku administracije predsednika Buša da interveniše u Iraku i nedavno prihvatanje plana izraelskog premijera Arijela Šarona za odvajanje od Palestinaca. Državni sekretar je rekao studentima da Sjedinjene Države rade na tome da što pre razreše sluèajeve preostalih zarobljenika u bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi osumnjièenih za terorizam, dodavši da u bliskoj buduænosti oèekuje akciju u vezi sa sedam francuskih državljana koji su tamo. Kolin Pauel je rekao da Sjedinjene Države ne žele da drže u pritvoru pojedince koji nisu opasni za bezbednost, ali je objasnio da su neki od zarobljenika u Gvantanamu veoma opasni i da æe jedan broj ostati u pritvoru i po završetku procesa ispitivanja.

XS
SM
MD
LG