Linkovi

Britanija na marginama Evrope ukoliko se na referendumu izjasni protiv ustava EU - 2004-04-29


Valeri Žiskar Desten bio je predsednik komisije koja je izradila nacrt prvog evropskog ustava. U intervjuu za britanski BBC, Desten je rekao da æe zemlje, poput Britanije, koje ne budu usvojile ustav ostati marginalizovane dok ostale evropske zemlje budu nastavile sa daljom meðusobnom integracijom:

“ Ukoliko nekom nesreæom Britanija na kraju bude rekla “ne”, a ostali Evropljani budu hteli da idu dalje, tada æe morati da se izvrši odreðeno prilagoðavanje. U tom sluèaju, Britanija više neæe suštinski biti deo sistema, veæ æe biti na njegovim marginama”.

Bilo je to reagovanje Žiskara Destena na iznenadno saopštenje britanskog premijera Tonija Blera da æe Britanci o ustavu o kojem se raspravlja u Brisku glasati na referendumu. Još uvek nije odreðen datum za održavanje referenduma, no politièki komentatori veruju da æe Bler saèekati da proðu parlamentarni izbori koji se održavaju otprilike za godinu dana u Britaniji. Blerova vlada priznaje da æe biti teško pridobiti podršku skeptiène britanske javnosti. Britanci smatraju da bi usvajanjem evropskog ustava bila znatno smanjena suverenost zemlje. U meðuvremenu, lider opozicione Konzervativne stranke Majkl Haurd zapoèeo je predizbornu kampanju svoje stranke za Evropski parlament, napadajuæi predloženi ustav.

“Konzervativci ne žele evropski ustav, i ne želimo da budemo deo zemlje koja sebe naziva Evropom”.

Posle vesti o referendumu u Britaniji, poveæan je pritisak i u drugim zemljama Evropske Unije za takvo izjašnjavanja biraèa. Luksemburg je saopštio da æe održati referendum, dok je francuski predsednik Žak Širak na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je u Francuskoj prerano donositi konaènu odluku o tome.

XS
SM
MD
LG