Linkovi

Napad u Damasku - poruka zapadu - 2004-04-28


Sirijska televizija je objavila da zvaniènici istražuju da li èlanovi teroristièke organizacije Al Kaida stoje iza juèerašnjeg okršaja sa sirijskim snagama bezbednosti u Damasku, u kojem je ubijeno èetvoro ljudi. Dopisnik Glasa Amerike Greg Lamot izveštava iz Kaira, da pojedini sirijski analitièari veruju da napad predstavlja poruku zapadu, dok drugi smatraju da niko u Siriji ne bi trebalo da bude iznenadjen juèerašnjim incidentom.

Sirijska televizija prikazala je snimke sakrivenog oružja, ukljuèujuæi projektile za ruène bacaèe i gasne bombe, za koje vlasti kažu da su otkrivene u istom delu grada u kojem se policija juèe sukobila sa napadaèima. Razmena vatre je poèela nakon što je maskirani napadaè aktivirao automobil bombu u blizini prazne zgrade koju su nekada koristile Ujedinjene nacije. Tom prilikom dvojica napadaèa su ubijena dok su druga dvojica ranjena, a ubijeni su i jedan policajac i jedna žena koja se tu sluèajno zatekla. Politièki analitièar i iz Damaska, Imad Favzi Šuebi kaže da su lokalni televizijski izveštaji sugerisali da Al Kaida stoji iza napada. Šuebi je mišljenja da je napad ustvari bila poruka upuæena Sjedinjenim Državama.

"To je grupa terorista koja pripada Al Kaidi, pretpostavljam. Oni su se potrudili da pošalju veliku poruku Sjedinjenim Amerièkim Državama da su sposobni da se približe bilo kojoj meti, na bilo kom mestu", rekao je Šuebi.

Samo dan pre napada, sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je arapskoj satelitskoj televiziji Al Džazira da je veæ duže vreme upozoravao svet na rastuæe teroristièke aktivnosti. Asad je rekao da je eskalacija teroristièkih aktivnosti zapoèela u nekim arapskim zemljama poèetkom devedesetih godina i da se nedavno proširila po èitavom regionu. On je podsetio da je Sirija upozoravala da bi, ono što je poèelo pre petnaest godina na Bliskom istoku, moglo svugde da se proširi. Sirija saradjuje u globalnom ratu protiv terorizma, ali je Sjedinjene Države je optužuju da pruža utoèište teroristima i da ne ulaže dovoljno napora kako bi zaustavila strane borce da ulaze u Irak preko granice sa Sirijom. Asad je dodao "da Sirija èini sve što je u njenoj moæi kako bi kontrolisala granicu".

Profesor istorije na univerzitetu u Damasku, Soul Zakar kaže da, mada su Sirijci generalno šokirani juèerašnjim napadom, niko ne bi trebalo da njime bude iznenadjen. Soul kaže da je napad bio iznenadjenje na neki naèin, zato što Sirijci nisu imali iskustvo sa terorizmom u poslednje dve decenije. Ali on je dodao da napad nije bio potpuno neoèekivan, imajuæi u vidu šta se dogadja u èitavom regionu, ukljuèujuæi Saudijsku Arabiju, Jordan i Irak. Soul je zakljuèio da Sirija nema razloga da veruje da je imuna na teroristièke akte.

Posle juèerašnjeg napada sirijske vlasti su najavile da æe pojaèati borbu protiv teroristièkih grupa.

XS
SM
MD
LG