Linkovi

Na Tajlandu 112 mrtvih - 2004-04-28


Funkcioneri u Tajlandu izjavili su da je 112 osoba poginulo u sukobima izmedju snaga bezbednosti i militanata, koji su danas napali više od deset bezbednosnih punktova u tri južne pokrajine. U izveštaju dopisnika GA iz Bangkoka, Skota Boba, navodi se da su medju ubijenima tri policajca i dva vojnika. Komandant tajlandskih vojnih snaga, Èaijasit Šinavatra, izdao je saopštenje o broju žrtava jutrošnjih teroristièkih napada. On je rekao da je 17 ekstremista zarobljeno i da se oni saslušavaju.

General Èaijasit izjavio je da su napadaèi – veæinom mladiæi 20-tak godina starosti - naoružani puškama, noževima i eksplozivom. Tajlandski funkcioneri navode da su napadaèi želeli da ukradu oružje, kao što je bio sluèaj u sliènom napadu u junuaru na jednu vojnu kasarnu, što je podstaklo tajlandsku vladu da proglasi vanredno stanje u tri, uglavnom muslimanske južne pokrajine. Predstavnik vlade, Džakrapob Penkair, izjvio je da trgovina i krijumèarenje drogama izgleda da podstièu nerede.

"Reè je o politièkom manevru da bi se prikrile ilegalne aktivnosti, koje stoje iza svega", rekao je Penkair.

Funkcioneri su u drugim prilikama bacali krivicu za nasilje na muslimanske separatiste, koji su nezadovoljni zbog siromaštva i diskriminacije pod centralnom vladom, inaèe veæinom budistièkog Tajlanda.

XS
SM
MD
LG