Linkovi

Sloboda u Avganistanu i Iraku - 2004-04-28


Više od 50 Iraèana, ukljuèujuæi i 20 uèenika, poginuli su, a mnogi drugi su ranjeni u samoubilaèkim bombaškim napadima u iraèkom gradu, Basri. Ala Mohamad je uèenica koja je preživela. Ona je rekla “Njujork Tajmsu” da je èekala na autobus, kada je èula eksploziju od koje je poskoèila. Ala je rekla, “Bilo je mnogu uništenih automobila, a i autobus je dignut u vazduh. ”Teroristièki akti nisu ništa novo narodu Iraka - ili Avganistana. Avganistanci su živeli pod esktremnim talibanskim režimom, dok je njihova zemlja bila korišæena za obuku pripadnika teroristièke mreže, Al Kaida. Iraèani zu živeli pod režimom stranke Baas, Sadama Huseina, koji je sistematski koristio muèilišta i sahranjivao žrtve u masovnim grobnicama. Sada narodi Avganistana i Iraka nastoje da izgrade demokratska društva, koja poštuju prava svojih gradjana. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, izjavio je da, nakon decenija laži diktatorskih režima i kontrolisanih medija, Avganistanci i Iraèani “ žude za istinom”.

“Od oslobodjenja Iraka više od 200 listova je poèelo da izlazi. Samo u Kabulu izlazi više od stotinu novina.”

Medjutim, sekretar za odbranu Ramsfeld rekao je da je važno izveštavati ne samo o napadima i neuspesima, veæ i o svim pozitivnim stvarima koje se dogadjaju:

”Danas u Iraku i Avganistanu milioni ljudi doprinose progresu. Oni grade škole, obezbedjuju struju za sela i osnivaju ustavnu vladu da bi garantovali slobode bez presedana. Prvi put za proteklih nekoliko godina, avganistanski roditelji mogu da šalju svoje æerke u škole i kod lekara. Naš narod i narodi sveta treba da èuju ono što oni imaju da kažu.”

Ramsfeld je rekao da æe, kao i Amerikanci, i slobodni Avganistanci i Iraèani, tokom vremena razviti oseæaj uravnoteženosti i sposobnost da asimiluju ono što èuju.”

XS
SM
MD
LG