Linkovi

Rezolucija o OMU u sredu - 2004-04-27


SAD zalažu se za brzo usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja za cilj ima spreèavanje terorista da doðu do oružja za masovno uništenje. Iz sedišta Ujedinjenih nacija, dopisnik "Glasa Amerike" Piter Hajnlajn izveštava da bi glasanje o ovoj rezoluciji moglo da bude veæ u sredu.

Prema rezoluciji, od sve 191 države èlanice Ujedinjenih nacija, zahtevalo bi se da usvoje zakone kojim bi teroriste, krijumèare oružja i ostale takozvani "ne-državne aktere" spreèili da kupuju ili prodaju komponenete od kojih se sastoji oružje za masovno uništenje. Rezoluciju su predložile SAD i velika Britanija, a podržali su je i ostali stalni èlanovi Saveta bezbednosti. Meðutim, bar jedna od ostalih država, koju Savet smatra nuklearnom silom – Pakistan, izrazila je snažnu uzdržanost po pitanju rezolucije. Pakistan je ranije ove godine priznao da je njegov istaknuti nauènik prokrijumèario tajne oružja za masovno uništenje Severonoj Koreji, Iranu i Libiji. Tokom prošlonedeljne otvorene debate, pakistanski ambasador Munir Akram, upitao je da li Savet bezbednosti treba da preuzme ulogu tela koje æe od država èlanica zahtevati da usvoje zakone. On se takoðe usprotivio ukljuèivanju ove rezolucije u sedmo poglavlje Povelje UN, što bi omoguæilo da se protiv zemalja koje je prekrše upotrebi vojna sila.

"Nema zakonskog osnova da se ova rezolucija usvoji u okviru sedmog poglavlja Povelje UN. Pretnja od nagomilavanja oružja za masovno uništenje kod ne-državnih aktera može biti realna, ali nije trenutna. To nije pretnja miru", rekao je Akram.

Stav Pakistana podržao je i Pokret nesvrstanih, grupa od preko 100 uglavnom zemalja u razvoju. U pokušaju da odgovori na ove prigovore, zamenik amerièkog ambasadora Džejms Kaningem prosledio je obnovljeni nacrt rezolucije ove nedelje. Tokom otvorene debate, on je naglasio hitnost ovog pitanja.

"Teroristièke grupe kao što je Al-Kaida pokazale su da su spremne da ubiju hiljade ljudi i ne kriju želju da doðu do oružja za masovno uništenje, kako bi nekioliko puta uveæali broj žrtava. Ako jedna takava grupa doðe do ovog oružja, ona ga može upotrebiti da izazove iznenadnu nesreæu i patnju na skali koju teško možemo da zamislimo", istakao je Kaningem.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN prošlog septembra, amerièki predsednik Džordž Buš rekao je da je rezolucija o oružju za masovno uništenje neophodna kako bi se popunile praznine u prethodnim dogovorima o oružju. Oni su se ticali država koje poseduju oružje za masovno uništenje, ali ne i teroristièkih grupa. Oèekuje se da æe se o rezoluciji glasati veæ u sredu. Rezolucija æe biti prihvaæena èak i bez podrške Pakistana, pošto jedino pet stalnih èlanova Saveta bezbednosti imaju pravo veta. Alžir, trenutno jedina arapska država u Savetu, nagovestila je da æe glasati za rezouluciju.

XS
SM
MD
LG