Linkovi

Gadafijevo pozorište u Briselu - 2004-04-27


Libijski lider Moamer Gadafi nalazi se u Briselu, u pokušaju da poboljša odnose sa Evropskom unijom. To je njegovo prvo putovanje izvan granica Afrike i Bliskog Istoka u poslednjih 15 godina. Dopisnik Glasa Amerike Rodžer Vilkison izveštava da se na to gleda kao još jedan korak u odustajanju Libije od statusa otpadnièke države i njenog povratka u medjunarodnu zajednicu.

Gde god da krene pukovnik Gadafi, politièki teatar ide sa njim. Oko 200 glasnih Gadafijevih predstavnika igralo je na ulicama i udaralo u afrièke bubnjeve prilikom njegovog dolaska u sedište Evropske unije. Na drugoj strani ulice oko 50 libijskih iseljenika protestvovalo je protiv kršenja ljudskih prava u Libiji. Pukovnik je takodje razapeo svoj tradicionalni beduinski šator ispred rezidencije u kojoj je odseo, a poveo je i svoje ženske telohranitelje u kamuflažnim uniformama. Medjutim, ova poseta predstavlja više od politièkog teatra. Nju analitièari ocenjuju kao nagradu za libijsko odustajanje od oružja za masovno uništenje i plaæanje nadoknade za bombaške napade na dva putnièka aviona tokom osamdesetih godina. Analitièar Filip MekKrum iz istraživaèke firme "The Economist Intelligence Unit", iz Londona, kaže da i zapad i Libija mogu da imaju koristi od poboljšanja medjusobnih odnosa.

"Oèigledno je da je pragmatizam prevladao, a Zapadu je jasno potreban neki saveznik na Bliskom istoku. Libija je bila u ekonomskoj izolaciji poslednjih 20 godina, i ima zastarelu infrastrukturu koja treba da bude modernizovana. Zapad, a naroèito Evropa mogu da pruže ekspertizu i novac za to", smatra MekKrum.

Zvaniènici Evropske unije izjavili su da je Libija izrazila interes da se prikljuèi planu unije za pomoæ i trgovinu sa mediteranskim zemljama. Libiji je neophodno da uveze rezervne delove za svoju naftnu industriju i sektor civilne avijacije. Italija vrši pritisak na Evropsku uniju da ukine vojni embargo protiv Libije i želi njenu saradnju u borbi protiv ilegalne imigracije. Medjutim još uvek postoje uslovi da bi Libija dobila olakšice od Evrope. Nemaèka traži odštetu za bombaški napad na jedan noæni klub u Berlinu 1986. godine koji je navodno naredio pukovnik Gadafi. A Evropska unija vrši pritisak na Libiju da oslobodi šest bugarskih zdravstvenih radnika koji su pritvoreni u Tripoliju pre pet godina pod optužbom da su namerno inficirali decu virusom AIDS-a. Uoèi dolaska pukovnika Gadafija u Brisel, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal optužila je Libiju za kontinuirano kršenje ljudskih prava i za stvaranje, kako je navedeno, atmosfere straha koja spreèava Libijce da slobodno govore. Evropski zvaniènici su izjavili da æe u razgovorima sa Gadafijem pokrenuti pitanje poštovanja ljudskih prava u Libiji, ali da to neæe biti glavna tema razgovora.

XS
SM
MD
LG