Linkovi

Izveštavanje iz Iraka postaje sve opasnije - 2004-04-26


Javlja se o novim sukobima u uporištu sunitskih muslimana u Iraku, gradu Faludži, zapadno od Bagdada. U eksploziji u Bagdadu ošteæena je jedna zgrada i nekoliko vojnih vozila, a na jugu Iraka, protok nafte je obnovljen nakon niza samoubilaèkih napada. U opsednutom gradu Faludži, gde bi od sutra trebalo da poènu zajednièke amerièko-iraèke patrole, marinci i iraèki pobunjenici razmenili su vatru iz teškog oružja u najmanje dve èetvrti tog grada. U medjuvremenu, u snažnoj eksploziji u Bagdadu dignuta su u vazduh najmanje dva vojna vozila i teško ošteæene obližnje kuæe.

U južnom gradu Basri, obnovljena je dostava nafte, manje od dva dana nakon samoubilaèkih napada koji su doveli do zatvaranja naftovoda. Postojano nasilje širom Iraka podstaklo je neke iskusne novinare u Bagdadu da kažu da izveštavanje iz Iraka postaje sve opasnije. Džim Klensi, dopisnik televizijske mreže CNN, poznat širom sveta, koji je izveštavao o konfliktima u centralnoj Americi i prvom Zalivskom ratu, smatra da je mali broj novinara spreman da izadje iz dobro zaštiæene zelene zone u centralnom delu Bagdada, gde se nalazi sedište koalicionih snaga i iraèkog Vladajuæeg saveta.

“Evo vam jednog primera. Neki od iskusnih novinara koji su izveštavali iz celog sveta, novinari koji stvarno znaju šta rade, donose svesnu odluku da ne odlaze na teren kada je u pitanju putovanje autoputem, pošto se vrše napadi na konvoje i hvataju ljudi kao taoci. Jednostavno ne odlazite u delove zemlje gde se dešavaju otmice, što znaèi da ogranièavate vaša putovanje i obavljate posao i intervjue samo u Bagdadu, samo unutar zelene zone. Rizik da se kreæete nekim putevima je jednostavno previsok i nije vredan priloga koji biste dostavili.”

Klensi kaže da ovih dana brojni dopisnici u Iraku ostaju u bezbednijim hotelskim sobama i obavljaju intervjue preko telefona.

XS
SM
MD
LG