Linkovi

Terorizam u Iraku - 2004-04-26


Teroristi su ubili više od 50 osoba u iraèkom gradu Basri. Medju mrtvima je i 16 iraèkih uèenica. “ Svako dete koje je izgubljeno predstvlja gubitak za buduænost Iraka.” rekao je novinarima iraèki ministar za unutrašnje poslove, Samir Sumaiej. Sumaiej je rekao da “ iraèka vlada osudjuje terorizam i odluèna je da pronadje teroriste i izvede ih pred lice pravde da bi otklonila to kancerozno tkivo koje napada Irak.”

Predsednik Džordž Buš je rekao :

“ Nema pregovora sa tim teroristima. To nisu ljudi sa kojima možete da pregovarate. Ne potpisujete sporazum sa ljudima koji ne veruju u zakon i za koje ne postoji savest.”

Strategija tih terorista je, kako u Iraku tako i drugde, rekao je predsednik Buš, da nastoje da “okrenu slobodne zemlje jednu protiv druge.”

“ To su opasni koji imaju sofisticiranu taktiku. Mi moramo biti oštriji i pametniji i još mudriji u nastojanjima da ih pronadjemo... Mi ih pronalazimo, mada to zahteva vremena. Medjutim, mi koristimo sva raspoloživa sredstva, kao i naše prijatelje i saveznike, da bi ih izveli pred lice pravde. To je jedini naèin na koji možemo da se izadjemo na kraj sa njima. ”

Zahvaljujuæi vojnoj akciji koalicije na èelu sa SAD, surovi diktator je uklonjen sa vlasti, muèilišta su zatvorena, a masovne grobnice se više ne pune mrtvim Iraèanima. Kao što je rekao predsednik Buš, “ demokratija se razvija u srcu Bliskog Istoka:”

“ Èesto mi se postavlja pitanje: da li postoji rešenje za rat protiv terorizma? Da, postoji dugoroèno rešenje, a to je sloboda. Slobodna društva ne promovišu teror. Slobodna društva su miroljubiva. Slobodna društva su ona društva koja pružaju nadu i moguænosti za narod.”

Uz pomoæ koalicije, demokratske ideje æe zaživeti u Iraku i drugde, a terorizam æe biti pobedjen.

XS
SM
MD
LG