Linkovi

Nova pojava bolesti SARS - 2004-04-26


Nova pojava bolesti Sarsa uzrokovala je jedna laboratorija u Pekingu, saopštili je Svetska zdrastvena organizacija. Iz Hongkonga izveštava dopisnik Glasa Amerike, Katarina Marija:

Kineski zdrastveni radnici su saopštili da æe preispitati bezbednost glavne kineske istraživaèke laboratorije, za koju je ustanovljeno da je izvor najnovijih sluèajeva SARS-a u toj zemlji. Šigeru Omi, direktor regionalnog ogranka Svetske zdrastvene organizacije u Manili kaže da æe u istrazi uèestvovati i meðunarodni eksperati.

“Dogodile su se propusti i neke greške mimo upustava Svetske zdrastvene organizacije”.

Od petka su od sarsa, kako je potvrðeno, zaražene èetiri osobe, od kojih je jedna umrla. Zdrastveni zvaniènici navode da je još šest obolelih izolovano i na stotine ljudi stavljeno u karantin uoèi masovne proslave 1. maja u Kini. Bolest sarsa pojavila se prvi put krajem 2002. godine, kada je i izdato i globalno upozorenje od opasnosti širenja epidemiološkog širenja te bolesti. Do jula prošle godine, u desetak zemalja širom sveta, registrovano je oko osam hiljada obolelih i preko 700 smrtnih sluèajeva sarsa.

XS
SM
MD
LG