Linkovi

Pauel : Ovo je humanitarna tragedija - 2004-04-26


Sjedinjene Države æe preko Ujedinjenih nacija pružiti pomoæ Severnoj Koreji koju je prošle nedelje zadesio katastrofalni udes na železnici, izjavio je državni sekretar Kolin Pauel.

Po reèima Kolina Pauela Sjedinjene Države su spremne da putem Ujedinjenih nacija pruže finansijsku i drugu vrstu pomoæi Severnoj Koreji koja je zatražila od stranih zemalja da joj pomognu. Amerièki državni sekretar je pred novinarima jasno predoèio da su u politièki sporovi sa vladom u Pjongjangu stavljeni po strani nakon katastrofalnog železnièkog udesa u Severnoj Koreji:

“Ovo je humanitarna tragedija. Povreðena su deca. Kuæe su nestale. Sjedinjene Države su uvek spremne da pruže pomoæ u nesreæi. Obavestili smo Ujedinjene nacije da smo spremni da uèestvujemo u bilo kojim adekvatnim naporima za ublažavanje posledica nesreæe”.

Uprkos zamrznutih odnosa sa Severnom Korejom, Sjedinjene Države predstavljaju najveæeg donatora pomoæi u hrani toj zemlji -- koja je u prošloj godini iznosila 100 hiljada tona i bila dostavljena preko Svetskog programa hrane.

XS
SM
MD
LG